آیا بعد از ارتودنسی دندان برمی‌گردد؟

آیا بعد از ارتودنسی دندان برمی‌گردد؟

آیا بعد از ارتودنسی دندان برمیگردد؟ یکی از مهم‌ترین نگرانی‌هایی که بعد از پایان ارتودنسی شکل می‌گیرد، احتمال برگشت دندان‌ها و ایجاد دوباره ساختار کج و نامنظم آنها است. بیایید بیشتر با دلیل برگشت دندان و راه‌های مبارزه با آن آشنا شوید.

دیگر نیازی نیست هزینه‌های دندانپزشکی را یکجا بپردازید! با ایمپلنت قسطی، به لبخند رویایی خود برسید.

چرا ارتودنسی دندان برمی‌گردد؟

ساختارهایی که دندان را در جای خود نگه می‌دارند، برای آن‌که با موقعیت جدید سازگار شوند، نیاز به زمان دارند. این زمان به اندازه‌ای است که حتا پس از پایان دوره ارتودنسی نیز دندان باید همچنان تحت مراقبت و اعمال یک فشار کم برای نگه داشته شدن در جای واقعی خود قرار داشته باشد.

دلایل برگشت دندان بعد از ارتودنسی

دلایل اصلی برگشت بی‌نظمی دندان‌ها پس از ارتودنسی عبارتند از:

آیا بعد از ارتودنسی دندان برمی‌گردد؟

وجود مشکلات فک

این احتمال بیشتر برای افرادی وجود دارد که ارتودنسی را در دوران بلوغ و یا پیش از آن انجام می‌دهند. با رشد منفی فک، یعنی حالتی که در آن پس از دوره بلوغ فک به حالت پیش از آن برمی‌گردد، شاهد ناهنجاری مال اکلوژن خواهیم بود. متأسفانه حتا با بهترین درمان‌ها هم احتمال مال اکلوژن وجود دارد.

نکشیدن دندان‌ها

همان‌طور که می‌دانید، در بسیاری از افراد پیش از آغاز فرایند ارتودنسی نیاز به کشیدن یک یا چند دندان زائد وجود دارد. متأسفانه برخی از مراجعین در مقابل کشیدن دندان‌ها مقاومت نشان می‌دهند و تن به این کار نمی‌دهند. به‌همین دلیل فشار بیش از حد بر دندان‌ها به قوت خود باقی است و پس از برداشته شدن سیستم ارتودنسی، دندان‌ها به مرور زمان به حالت اولیه خود برمی‌گردند.

فاصله افتادن در بین دندان‌ها

یکی دیگر از علل برگشت دندان‌ها پس از ارتودنسی، باز شدن فضاهای کم در بین دندان‌ها است. این حالت در صورتی اتفاق می‌افتد که فرد پس از پایان ارتودنسی بنا به هر دلیل اقدام به کشیدن دندان کند. با باز شدن فضای اضافی در بین دندان‌ها، آنها ترجیح می‌دهند که به ساختار اولیه خود برگردند و در ساختار بی‌نظم قبلی قرار بگیرند.

دندان قروچه

یکی از شایع‌ترین دلایل برگشت دندان‌ها پس از ارتودنسی، عادت دندان قروچه در خواب است. بدین ترتیب که فرد عادت به کشیدن فک پایین به سمت جلو و وارد آوردن فشار به دندان‌های بالا دارد. این کار می‌تواند باعث وارد شدن یک فشار اضافی بر دندان‌ها و بی‌نظم شدن دوباره آنها شود.

عوامل ژنتیکی و وراثتی

عوامل ژنتیکی هم می‌توانند باعث نامرتب شدن دندان‌ها پس از پایان دوره ارتودنسی شوند. با بالا رفتن سن، شاهد حرکت دندان‌ها خواهیم بود و این یعنی نیاز دوباره به ارتودنسی.

ابتلا به بیماری‌های دهان و دندان

عفونت‌های لثه و سایر بیماری‌های دهان در صورتی که به موقع درمان نشوند و درمان آنها به صورت صحیح و استاندارد انجام نشده باشد، می‌توانند باعث کج شدن دوباره دندان‌ها شوند.

وارد شدن ضربه به دندان‌ها

پس از انجام ارتودنسی، هرگونه آسیب یا ضربه جدی به دندان‌ها می‌تواند باعث کج شدن دوباره دندان‌ها و برگشت آنها شود. به‌عنوان مثال، درگیری‌ها، تصادف‌ها و انجام ورزش‌های رزمی شدید مهم‌ترین عوامل بروز ضربه به دندان‌ها و خارج کردن آنها از ساختار نظم یافته آنها می‌شوند.

ترمیم دندان

ترمیم دندان به خودی خود هیچ‌گونه آسیبی به فک وارد نمی‌کند؛ اما اگر ترمیم دندان به‌وسیله دندانپزشک غیر مجرب انجام شود، می‌تواند فرم فک را تغییر دهد. از این گذشته، روکش‌ها نیز اگر به شکل صحیح انجام نشوند، می‌توانند باعث وارد شدن فشار به دندان‌های کناری و کج شدن آنها شوند.

نگهدارنده‌های مناسب برای جلوگیری از برگشت ارتودنسی

مهم‌ترین نگهدارنده‌های دندان‌ها پس از انجام ارتودنسی عبارتند از:

ریتینر هالی (در پشت دندان‌های پایین قرار می‌گیرد)

ریتینر آسیکس (نامرئی است و برای تمامی دندان‌ها ساخته می‌شود و مانع جابجایی آنها می‌گردد)

نگهدارنده ثابت (پشت دندان‌های فک پایین قرار می‌گیرد و احتمال برگشت ارتودنسی را کاملاً از بین می‌برد. این نگهدارنده حتماً به‌وسیله دندانپزشک انجام می‌شود)

امتیاز
تماس با ما
درخواست مشاوره
ارسال دیدگاه
آنچه می‌خوانید! ...