برخی بر این باورند که باید دندان عقل را همیشه با خود داشته باشند. اما برخی دیگر برعکس فکر میکنند و بر این گمان هستند که دندان عقل را باید کشید. کلینیک تخصصی پدیدار دنتال در ادامه این مقاله میخواهد ضمن رد هر دو نظریه فوق، به موضوع درست یا نادرست بودن کشیدن دندان عقل، مزیتها، معایب و شرایطی که دارد اشاره کند. بنابراین، اگر شما نیز جزو آن دسته از افرادی هستید که در دوراهی کشیدن یا نکشیدن دندان عقل قرار دارند، بهتر است تا پایان این مطلب همراه کلینیک پدیدار دنتال باشید.
بیشتر بخوانید: درد دندان عقل چند روز طول میکشد
چرا نیاز به کشیدن دندان عقل مطرح میشود؟
بنا به چندین دلیل ممکن است نیاز به کشیدن دندان عقل پیدا کنیم که مهمترین این دلایل عبارتند از:
پوسیده شدن دندان عقل
یکی از عادتهای نادرست ما، صحیح مسواک نزدن است. در واقع مسواک دندانهای انتهایی از جمله دندان عقل را تمیز نمیکند و این دندان به مرور زمان درگیر فساد و پوسیدگی میشود و حتماً باید کشیده شود. البته در صورت رعایت نکات بهداشتی هم گاهی اوقات نیاز به کشیدن دندان عقل احساس میشود. چون این دندان با توجه به موقعیت خاصی که در دهان دارد، همچنان در معرض پوسیدگی قرار دارد.
بروز عفونتهای مکرر در بافت نرم پشت دندان عقل
در بسیاری از مواقع، با توجه به چگونگی روییدن دندان عقل، شاهد فساد و پوسیدگی و ایجاد عفونت در بافتهای پیرامون این دندان بهویژه در ناحیه لثه پشت آن هستیم. بههمین دلیل، برای کاهش التهاب و عفونت شدید ناشی از دندان عقل ناچار به کشیدن این دندان خواهیم بود.
شکسته شدن دندان عقل از ناحیه ریشه
گاهی اوقات با توجه به روییدن نادرست دندان عقل از داخل لثه شاهد شکستگی در ناحیه اتصال تاج به ریشه هستیم. بدین ترتیب ریشه امکان نگهداری دندان را ندارد و باید خیلی سریع کشیده شود.
دندان عقل نهفته
دندان عقل نهفته یا دندان عقل پنهان یکی از رایجترین انواع دندانهای عقل در بین بسیاری از انسانها است. بدین ترتیب که دندان عقل در داخل لثه رشد میکند و بهدلیل جهت اشتباه رشد خود، باعث کج شدن سایر دندانها و ایجاد مشکلات دیگری میشود. بههمین دلیل در چنین مواقعی باید نسبت به کشیدن دندان عقل اقدام شود. البته به این نکته هم توجه داشته باشید که دندان عقل نهفته میتواند مستعد بروز التهاب، درد و عفونت در لثه و آسیب دیدن استخوان دندان باشد.
الزامات قبل از ارتودنسی دندانهای دیگر
گاهی اوقات عامل و محرک کج بودن دندانها، دندان عقل است؛ بهویژه زمانی که دندان عقل از نوع نهفته و پنهان باشد. در چنین مواقعی پزشک ارتودنتیست پیش از دست زدن به هر اقدامی، دستور به کشیدن دندان عقل میدهد.
قرار گرفتن پروتز دندانی
برخی از افراد بنا به دلایل گوناگون نیاز به کاشتن پروتز دندانی دارند. لذا در چنین مواقعی ممکن است بنا به صلاحدید دندانپزشک، ملزم به کشیدن دندان عقل خود شوند.
وجود ضایعات پاتولوژیک
گاهی اوقات ضایعات پاتولوژیک در دندان عقل هیچ راهی جز کشیدن آن باقی نمیگذارد. چون در غیر اینصورت دندان عقل دچار پوسیدگی و پوسیده کردن سایر دندانها خواهد شد.
ضرورت درمانهای رادیوتراپی
متأسفانه یکی از اقداماتی که افراد مبتلا به تومورهای دهانی باید انجام دهند، رادیوتراپی است. یکی از الزامات قطعی قبل از شروع دوره رادیوتراپی، درمان کلیه پوسیدگیها و عفونتهای موجود در دهان است. لذا با توجه به اینکه دندان عقل از بیشترین احتمال برای پوسیدگی برخوردار است، لذا یکی از اقدامات قبل از رادیوتراپی، کشیدن دندان عقل خواهد بود.
بیشتر بخوانید: قیمت جراحی دندان عقل
چگونگی کشیدن دندان عقل
حالا که در آستانه کشیدن دندان عقل خود هستید، بهتر است با سلسله مراحل کشیدن دندان عقل هم آشنایی داشته باشید. بدین ترتیب بخش عمدهای از ترس و دلهره شما از کشیدن دندان عقل کاهش پیدا میکند. دندانپزشک برای کشیدن دندان عقل به ترتیب این مراحل را انجام میدهد:
- تزریق داروی بیحسی (چون فرایند کشیدن دندان عقل میتواند بسیار دردناک و طولانی باشد). این بیحسی باید بهطور کامل در ناحیه دندان، لثه و استخوان فک باشد.
- جدا کردن دندان عقل از داخل استخوان فک. دندان عقل از طریق یک اتصال بسیار محکم به استخوان زیرین خود پیوند خورده است. بههمین دلیل دندانپزشک باید بافتهای نرم کنار دندان را باز کند تا بتواند به راحتی دندان را از داخل بافت استخوانی فک خارج کند.
- در مرحله بعد دندانپزشک اقدام به بزرگ کردن ناحیه کناری دندان عقل میکند؛ تا بدین ترتیب دندان عقل کمی شُل شود.
- حالا به مرحله اصلی یعنی کشیدن دندان عقل میرسیم. گاهی اوقات دندانپزشک موفق به کشیدن کل دندان عقل بهصورت یکجا میشود و در برخی مواقع دندان به تکههای کوچکتر تقسیم میشود و هر تکه به صورت مجزا کشیده میشود.
- پس از کشیدن دندان عقل، دندانپزشک اقدام به تمیز کردن محل مورد نظر و دفع بقایای دندان در بافت پیرامون آن میکند.
- آخرین مرحله در سلسله مراحل کشیدن دندان، اختصاص به بخیه زدن لثهدارد.
بیشتر بخوانید: کلینیک دندانپزشکی غرب تهران
بهترین سن برای کشیدن دندان عقل
معمولاً سن خاصی برای کشیدن دندان عقل پیشنهاد نمیشود؛ اما معمولاً سنین ۱۸ تا ۲۴ سال بهترین سن برای کشیدن این دندان به حساب میآیند؛ چون کمترین عوارض را دارد. برای افرادی که از سن ۳۵ سال تجاوز کردهاند، ممکن است کشیدن دندان عقل دارای عوارض و پیامدهایی باشد.