ایمپلنت دندان چیست؟

ایمپلنت دندان چیست؟

ایمپلنت دندان چیست؟ ایمپلنت دندان یکی از رایج‌ترین روش‌های ترمیم دندان برای احیای دندان‌های از بین رفته به‌شمار می‌رود. امروزه بخش عمده‌ای از مراجعین به مطب‌ها و کلینیک‌های دندانپزشکی افرادی هستند که به دنبال پر کردن جای خالی دندان‌های از دست رفته خود می‌باشند.

کلینیک دندانپزشکی غرب تهران در ادامه این مطلب می‌خواهد شما را با ایمپلنت دندان، ویژگی‌ها، مزیت‌ها و سایر نکات مهم مربوط به ایمپلنت دندان آشنا کند.

با ایمپلنت دندان آشنا شوید

ایمپلنت دندان (Dental implant) یک روش امروزی بسیار رایج برای جایگزین شدن دندان‌های از دست رفته می‌باشد. در واقع دندانی که از دست برود، گذشته از منظره زشتی که با خود به همراه دارد، لبخند شما را نیز تحت تأثیر خود قرار می‌دهد و اعتماد به نفس شما را از بین می‌برد. از این گذشته، جای خالی یک دندان می‌تواند غذا خوردن شما را نیز با اشکال مواجه کند. به همین دلیل، در روش ایمپلنت دندان، ابتدا فونداسیون دندان که یک پایه کوچک فلزی است، در داخل استخوان فک و داخل ریشه دندان جای می‌گیرد و پس از مدتی ایمپلنت بر روی آن سوار می‌شود.

امروزه کیفیت انجام عمل ایمپلنت دندان آن‌چنان طبیعی و ماهرانه انجام می‌شود که در نگاه اول هرگز نمی‌توان بین ایمپلنت و دندان طبیعی وجه تمایزی قائل شد.

البته به شما توصیه می‌کنیم که برای انجام عمل ایمپلنت دندان، به کلینیک‌های با تجربه و مجهز مثل کلینیک تخصصی پدیدار دنتال مراجعه کنید.

ایمپلنت دندان چیست؟

ایمپلنت دندان چیست؟

ایمپلنت دندان یک نوع پروتز کاشتنی است که امروزه از آن به‌عنوان بهترین روش برای جایگزینی دندان‌های از بین رفته استفاده می‌شود. جای خالی دندان‌های پوسیده، آسیب‌دیده، کشیده شده و یا دندان‌هایی که بر اثر بیماری‌های لثه از بین رفته‌اند، با ایمپلنت پر می‌شود.

ایمپلنت با قرار گرفتن در داخل بافت لثه و زیر استخوان فک، درست مثل یک ریشه دندان طبیعی عمل می‌کند. ایمپلنت به لحاظ ساختاری از دو قسمت اصلی تشکیل شده است. بخش زیرین ایمپلنت همان پیچ فلزی است که در داخل استخوان فک قرار می‌گیرد و پس از گذشت چند ماه خود را به بافت استخوان جوش می‌دهد. این پیچ به‌گونه‌ای طراحی شده که سیستم ایمنی بدن از آن به عنوان جسم خارجی یاد نمی‌کند و پس از مدتی با آن به هم‌زیستی می‌رسد. بخش دوم ایمپلنت عاج یا همان ظاهر دندان است که دیده می‌شود و در واقع پس از گذشت چند ماه از پایه گذاری ایمپلنت، بر روی آن قرار می‌گیرد.

دلیل اهمیت ایمپلنت دندان چیست؟

توجه داشته باشید که ایمپلت دندان یک روش درمانی و جایگزین دائم برای دندان‌هایی است که از بین رفته‌اند. در چنین مواقعی دندانپزشک حاذق روشی بهتر از ایمپلنت را به بیمار خود پیشنهاد نمی‌کند. چون گذشته از سلامت دهان و دندان، موضوعات مهم دیگری همچون سهولت در بلعیدن غذا، زیبایی چهره و … نیز مد نظر متخصص قرار دارند.

به‌طور خلاصه، بهتر است به این نکته اشاره کنیم که ایمپلنت بهترین و آخرین راهکار برای پر کردن جای خالی دندان‌های از دست رفته است.

چگونگی اجرای ایمپلنت‌های دندان

دندانپزشک در اجرای ایمپلنت به این ترتیب عمل می‌کند که ابتدا با دستگاه‌های پیچ مانند، پایه ایمپلنت را در استخوان فک فرو می‌کند تا از آن به‌عنوان لنگر و تکیه‌گاه دندان مصنوعی که در آینده قرار است بر روی آن سوار شود، استفاده کند. در مرحله بعد، دستگاهی به نام اباتمنت را به ایمپلنت دندان متصل می‌کند. این تاج که به صورت سفارشی خاص محل مورد نظر طراحی و ساخته شده است، متناسب با فک و دهان بیمار طراحی شده و با رنگ دندان‌های مجاور او مطابقت دارد. جنس پایه ایمپلنت از فلز تیتانیوم است. تیتانیوم از قابلیت جوش خوردگی و سازگاری بسیار بالایی با استخوان بدن برخوردار است.

سن مناسب برای ایمپلنت دندان

افراد زیر ۱۸ سال چون هنوز در حال رشد هستند، دندانپزشک قادر به محاسبه دقیق محل خالی دندان وی نخواهد بود. چون در هر حال ایمپلنت از سایز نامتناسبی برخوردار خواهد بود که برای بیمار مشکلات دیگری را نیز به همراه خواهد داشت. بنابراین، توصیه دندانپزشکان برای انجام ایمپلنت، تنها برای افراد بالای ۱۸ سال است.

شرایط لازم برای ایمپلنت دندان

شرایط لازم برای انجام ایمپلنت دندان

اجرای ایمپلنت برای تمامی افراد توصیه نمی‌شود. چون وضعیت دهان و دندان فرد باید دارای یک استاندارد مبنا باشد که دندانپزشک امکان اجرای ایمپلنت بر روی آن را داشته باشد. شرایط مورد نیاز برای انجام ایمپلنت موفق عبارتند از:

  • داشتن لثه سالم
  • کافی بودن تراکم استخوان
  • رعایت اصول بهداشت دهان و دندان از سوی بیمار

موارد منع ایمپلنت دندان

آیا می‌دانستید دندانپزشک برای همه مراجعین نمی‌تواند از روش ایمپلنت دندان استفاده کند؟ و آیا می‌دانید که ایمپلنت برای برخی از افراد مناسب نیست؟

به این نکته توجه داشته باشید که ایمپلنت دندان برای این افراد مناسب نیست و توصیه نمی‌شود:

  • خانم‌های باردار
  • افراد زیر ۱۸ سال (که دلیل آن در بالاتوضیح داده شد)
  • افراد سیگاری
  • افراد مصرف کننده مشروبات الکلی
  • افرادی که نواحی سر و گردن آنها تحت پرتو درمانی قرار دارد
  • افراد مبتلا به دیابت خارج از کنترل
  • افراد مبتلا به نقض سیستم ایمنی یا هموفیلی
  • افرادی که عادت به دندان قروچه دارند

مدت زمان لازم برای انجام ایمپلنت دندان

یکی از مهم‌ترین پرسش‌هایی که افراد در مورد ایمپلنت دندان می‌پرسند، بازه زمانی است که این روش به طول می‌انجامد. توجه داشته باشید که یکی از مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار بر موفقیت یا عدم موفقیت ایمپلت دندان، شکیبایی است. ایمپلت دندان نیز مثل ارتودنسی یک فرایند طولانی‌مدت است که در این مدت بیمار باید با دندانپزشک خود نهایت همکاری را داشته باشد تا به نتیجه رضایت‌بخش برسد.

به‌طور کلی، روش درمانی ایمپلنت دندان بین ۵ تا ۸ ماه به طول می‌انجامد؛ که البته این مدت زمان با توجه به توان ترمیم کنندگی بدن بیمار تعیین می‌شود.

مزایای ایمپلنت دندان

مزایای ایمپلنت دندان

رایج‌ترین مزایای ایمپلنت دندان به این صورت هستند:

  • کمک به حفظ سلامت دهان و دندان بیمار
  • احیای چهره زیبا و خندان برای بیمار با پر شدنجای خالی دندان‌های از دست رفته
  • ایجاد هارمونی و هماهنگی طبیعی بین دندان‌های فرد
  • کمک به استحکام و پایداری بالای ایمپلنت دندان
  • محافظت از استخوان فک و پیشگیری از تغییرات ناخواسته در صورت
  • یک روش درمانی دائمی بدون نیاز به فرایندهای تکمیلی دیگر
  • بدون ایجاد لغزش، صدا یا آسیب دیدن استخوان فک

میزان درد و ناراحتی ایمپلنت دندان

جالب است بدانید که یکی از مهم‌ترین عواملی که بسیاری از بیماران برای ایمپلنت دندان مراجعه نمی‌کنند، ترس از درد آن است. پدیدار دنتال در این قسمت می‌خواهد ترس ناشی از ایمپلنت دندان را در شما از بین ببرد.

نخست به این نکته توجه داشته باشید که پزشک برای قرار دادن ایمپلنت در داخل دندان شما از بی‌حس کننده‌های قوی استفاده می‌کند. بنابراین، شما هیچ‌گونه دردی را احساس نخواهید کرد. در زمان از بین رفتن تأثیر داروهای بی‌حس کننده نیز دندانپزشک از مسکن‌های قوی و مناسب برای تسکین درد شما استفاده خواهد کرد.

برای افرادی که دچار اختلال عصبی و ناتوانی ذهنی هستند نیز پزشک از روش بی‌هوشی استفاده می‌کند.

اما ارزش لبخند خیلی فراتر از این حرف‌هاست.

مراحل انجام ایمپلنت دندان

به‌طور کلی و خلاصه، دندانپزشک برای ایمپلنت این مراحل را به ترتیب انجام می‌دهد:

  • معاینه و ارزیابی پیشینه پزشکی بیمار
  • ارجاع به رادیولوژی برای بررسی زیرساخت استخوان فک و دهان
  • اجرای پیوند استخوان فک در صورت نیاز به ایجاد یک قاعده محکم به‌عنوان تکیه‌گاه نگهدارنده پایه ایمپلنت
  • قالب‌گیری و ساخت پروتز
  • اجرای مرحله کاشت ایمپلنت و دعوت بیمار به صبوری پیشه کردن به‌منظور جوش خوردن پایه ایمپلنت به استخوان فک
  • استقرار پروتز دندان بر روی پایه ایمپلنت (البته در صورت کسب اطمینان از اتصال محکم پایه به استخوان فک)
  • ویزیت بیمار در فواصل زمانی هر سه ماه یک‌بار برای معاینه‌های تکمیلی و مراقبت از ایمپلنت کاشته شده

ایمپلنت دندان چیست؟

روش‌های انجام ایمپلنت دندان

ایمپلنت گذاری با یک روش خاص انجام نمی‌شود و دندانپزشک برای اجرای آن با توجه به وضعیت لثه و استخوان فک بیمار از روش‌های مختلفی استفاده می‌کند که عبارتند از:

ایمپلنت دندان با روش پانچ

در روش پانچ، نخست با استفاده از ابزار مخصوصی به نام پانچ که یک نوع مته است، یک سوراخ در داخل استخوان فک ایجاد می‌شود. پایه ایمپلنت در داخل سوراخ قرار می‌گیرد.

ایمپلنت دندان با روش لیزر

این روش در مقایسه با روش پانچ پیشرفته‌تر و جدیدتر است. در این روش، دندانپزشک برای سوراخ کردن استخوان فک از پرتو لیزر با طول موج خاصی استفاده می‌کند. این روش از دقت بسیار بالایی برخوردار است و بافت به خوبی تحت کنترل دندانپزشک قرار دارد. از این گذشته، گرمای کنترل شده‌ای که در پیرامون بافت ایجاد می‌شود باعث بهبودی سریع‌تر بیمار می‌شود.

ایمپلنت دندان با استفاده از چسب

در این روش نیاز به هیچ‌گونه حفاری در داخل استخوان فک بیمار وجود ندارد. بلکه ایمپلنت به وسیله چسب قوی در محل خود قرار می‌گیرد. البته نصب ایمپلنت با چسب و قرار گرفتن روکش بر روی آن باعث افزایش مقاومت ایمپلنت در مقابل شکستگی و ضربه خواهد شد. این روش از ظرافت بالایی برخوردار است و دندانپزشک باید با کنترل میزان چسب در پشت روکش، از آسیب رسیدن به بافت نرم پیرامون، تحلیل استخوان و تشکیل التهاب جلوگیری کند.

ایمپلنت دندان با روش پودر استخوان

برخی از افراد، مثل افرادی که تراکم استخوان فک پایینی دارند، با روش‌های حفاری استخوان فک سازگاری ندارند. در چنین شرایطی دندانپزشک از پیوند استخوان با روش پودر استفاده می‌کند که از آن برای تحریک رشد سلول‌های بنیادی استفاده می‌شود. با این روش، فضای پیرامون ایمپلنت پر می‌شود و در واقع به جای پیچ، از پودر استخوان یا روش‌های دیگر ادغام استخوانی و جوش خوردن استفاده می‌شود.

سخن پایانی

کلینیک تخصصی پدیدار دنتال در این مطلب سعی کرد تا شما را با چگونگی انجام ایمپلنت دندان و روش‌های انجام آن آشنا کند. این روش در سال‌های اخیر یکی از پرطرفدارترین روش‌های ترمیم جاهای خالی دندان است.

ایمپلنت دندان را در کلینیک‌های مجهز با کادر درمانی مجرب و با هزینه‌های اقتصادی و تضمین شده، مثل کلینیک تخصصی پدیدار دنتال انجام دهید.

ما لبخندهای شما را پدیدار می‌کنیم.

امتیاز
تماس با ما
درخواست مشاوره
ارسال دیدگاه
آنچه می‌خوانید! ...