التهاب لثه (Gingivitis in gums) یکی از شایع ترین بیماریهای لثه است که باعث ایجاد قرمزی، تحریک، تورم و التهاب لثه میشود. این بیماری که گاهی اوقات همراه با خونریزی در زمان مسواک زدن هم خواهد بود، اگر به موقع درمان نشود، میتواند پیامدهای نامطلوبی برای فرد بههمراه داشته باشد.
مهمترین عامل برای پیشگیری از التهاب لثه، رعایت کامل بهداشت دهان و دندان است که از جمله میتوان به دستکم روزی دو بار مسواک زدن، استفاده از نخ دندان، انجام معاینات دندانپزشکی منظم و دورهای و استفاده از دهانشویه مناسب اشاره کرد.
درمان قطعی التهاب لثه کار دشواری نیست و میتوان با استفاده از روشهای خانگی نیز نسبت به برطرف کردن آن اقدام نمود. کلینیک دندانپزشکی غرب تهران در ادامه این مطلب به تشریح کامل درمان التهاب لثه خواهد پرداخت و به این پرسش پاسخ خواهد داد که برای التهاب لثه چی خوبه؟
برای درمان التهاب لثه چی خوبه؟
در این قسمت میخواهیم به بیان روشهایی بپردازیم که با استفاده از آنها میتوان نسبت به برطرف کردن التهاب لثه اقدام کرد:
استفاده از آب نمک
یکی از ابتداییترین و رایجترین روشها برای مبارزه با التهاب لثه، تهیه یک محلول ضدعفونی کننده بر پایه آب ولرم و نمک است. این محلول میتواند باعث از بین رفتن باکتریها و رفع بوی بد دهان شود. برای این منظور، نصف تا سه چهارم قاشق چایخوری نمک را در یک لیوان آب ولرم حل کنید و روزی ۲ تا ۳ بار و هر بار به مدت ۳۰ ثانیه محلول آب نمک را بهصورت دهانشویه مصرف کنید. البته توجه داشته باشید که زیادهروی در این روش میتواند پیامدهای نامطلوبی بر روی مینای دندان و فرسایش آن داشته باشد.
پیشنهاد می کنیم مقاله مهمترین عوامل دندان درد را هم مطالعه کنید.
استفاده از دهانشویه گیاه بادرنجبویه
گیاه بادرنجبویه یکی از مؤثرترین گیاهان برای برطرف کردن آلودگیهای محیط دهان و درمان التهاب لثه است. برای تهیه دهانشویه این گیاه کافیست ۲ تا ۳ قطره روغن گیاه بادرنجبویه را به یک فنجان آب ولرم اضافه کرده و محلول را به مدت ۳۰ ثانیه در دهان خود نگه دارید. این کار را دو تا سه بار در روز انجام دهید. این دهانشویه خانگی از تأثیر بالایی برای برطرف کردن پلاک و التهاب لثه برخوردار است. جالب است بدانید که این دهانشویه از دهانشویه شیمیایی کلر هگزیدین نیز تأثیرگذاری بیشتری دارد. البته برای پیشگیری از تحریکهای ثانویه بهتر است این دهانشویه بهصورت رقیق مصرف شود.
استفاده از دهانشویه آلوئهورا
آلوئورا به لحاظ ضدعفونی کنندگی، همسطح محلول کلر هگزیدین تأثیر میگذارد و از نقش برجستهای در کاهش پلاک و التهاب لثه برخوردار است. برای این منظور، آب آلوئهورا را بدون آنکه رقیقسازی کنید، مورد استفاده قرار دهید. این محلول را دو تا سه بار در روز و هر بار به مدت یک دقیقه بهصورت دهانشویه مصرف کنید. آن دسته از افرادی که به آلوئهورا آلرژی دارند بهتر است از این دهانشویه استفاده نکنند.
استفاده از دهانشویه روغن درخت چای
برای استفاده از روغن درخت چای که از تأثیر زیادی برای کاهش التهاب لثه برخوردار است، باید حدود سه قطره روغن درخت چای را به یک فنجان آب ولرم اضافه کنید و محلول را به مدت ۳۰ ثانیه در دهان خود نگه دارید. از این گذشته میتوانید در زمان مسواک زدن، یک قطره از این روغن را روی خمیر دندان خود بریزید. چون غلظت روغن درخت چای میتواند باعث ایجاد واکنشهای آلرژیک، سوزش یا خراش لثه شود، بهتر است در ابتدا از محلول غلیظ شده آن استفاده کنید.
پیشنهاد می کنیم مقاله درد دندان عقل چند روز طول میکشد را مطالعه کنید.
استفاده از دهانشویه گل مریم
دهانشویه گل مریم میتواند باکتریهای جمع شده بر روی پلاک دندان را به طور قابل توجه کاهش داده و پلاک دندان را از بین ببرد. اگر برای برطرف کردن التهاب لثه قصد استفاده از دهانشویه گل مریم را دارید، بهتر است یک یا دو فنجان آب را جوشانده و سپس ۲ قاشق مرباخوری مریم گلی تازه را به آن اضافه کنید. به جای مریم گلی تازه میتوانید از یک قاشق چایخوری مریم گلی خشک هم استفاده کنید. صبر کنید تا این محلول به مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد. سپس آن را صاف و خنک کنید و دو تا سه بار در روز از آن برای شستشوی دهان استفاده کنید. خواص ضد باکتریایی و ضد التهابی مریم گلی باعث گردیده که این گیاه از تأثیر بسیار بالایی برای بهبود تورم لثه و از بین بردن عفونتهای لثه برخوردار باشد.
استفاده از روغن نارگیل تازه
روغن نارگیل تازه حاوی اسید لوریک است که خواص ضد التهابی و ضد میکروبی دارد و استفاده از آن میتواند به کاهش پلاک دندان و همچنین برطرف شدن علائم التهاب لثه کمک کند. بنابراین ۱ تا ۲ قاشق چایخوری روغن نارگیل به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه در دهان نگه داشته شود و سپس از دهان خارج شده و دهان را شستشو و یک لیوان آب نوشیده شود.
به این نکته توجه داشته باشید که روغن نارگیل به پشت گلوی شما برخورد نکند. زیرا دارای سموم و باکتریهای دهان است و میتواند باعث گسترش و آلودگی آن شود.
استفاده از میخک
میخک نیز یکی از گیاهان دارویی است که خواص ضد ویروسی و آنتی اکسیدانی دارد و میتواند به کاهش درد و التهاب لثه کمک کند. برای این منظور میتوانید یک قاشق چایخوری میخک خرد شده را در یک پنبه مرطوب قرار داده و آن را بر روی لثه بگذارید. این کار را به مدت یک دقیقه انجام دهید و سپس دهان خود را با آب ولرم شستشو دهید.
پیشنهاد می کنیم مقاله ایمپلنت اقساطی تهران را مطالعه کنید.
استفاده از ژل زردچوبه یا کورکوما
زردچوبه یکی از مؤثرترین داروها برای برطرف کردن التهاب لثه است. از این گذشته، ویژگیهای ضد میکروبی و ضد قارچی زردچوبه باعث بهبود خونریزی و قرمزی لکه میشود. ژن زردچوبه که به آن کورکوما هم گفته میشود را میتوانید از داروخانه تهیه کنید. این ژل حداکثر دو بار در روز و به طور کلی هر بار به مدت ۱۰ دقیقه بر روی لثه قرار گیرد تا میزان التهاب و قرمزی لثه از بین برود.