استفاده از لیزر در بسیاری از فرایندهای درمانی و حتا پیشگیرانه، چند سالی است که در کانون توجه بسیاری از پزشکان و پژوهشگران قرار گرفته است. یکی از کاربردهای بسیار خوب لیزر که امروزه شاهد دستاوردهای آن هستیم، استفاده از لیزر در ایمپلنت دندان است. لیزر میتواند آسیب بافت لثه را به کمترین میزان ممکن برساند و باعث بهبود سریع محل جراحت، کاهش درد و همچنین کاهش ریسک خونریزی احتمالی شود.
کلینیک تخصصی پدیدار دنتال در ادامه این مطلب قصد دارد تا به کاربردهای لیزر در ایمپلنت دندان اشاره کند.
با ایمپلنت دندان با لیزر آشنا شوید
لیزر اگرچه یک پرتو بسیار پُرکاربرد و مفید است، اما در به کار بردن آن باید نهایت دقت به عمل آید. استفاده از لیزر با طول موج مناسب و دقیق یکی از مهمترین نکات کلیدی است که متخصصین ایمپلنت باید همواره مد نظر قرار دهند. توجه داشته باشید که لیزر تنها در ایمپلنت دندان مورد استفاده قرار نمیگیرد؛ بلکه میتواند در مراحل مختلف کاشت دندان نیز به کار گرفته شود. بدین ترتیب که هم در مرحله اول کاشت ایمپلنت میتوان از لیزر برای برداشتن و ایجاد شکاف در لثه استفاده کرد، و هم در مرحله پس از آن که برداشت بافت روی ایمپلنت و انجام فرایند کاشت ایمپلنت میباشد.
ایمپلنت لیزری یا ایمپلنت با کمک لیزر باعث میشود که کمترین آسیب به بافت نرم و سخت لثه و آرواره وارد شود. بهطور کلی ایمپلنت لیزری، یک جراحی آتروماتیک و بدون آسیب جدی است. از این گذشته، لیزر باعث افزایش چشمگیر دقت در عمل جراحی و کاهش چشمگیر خونریزی میشود و از این لحاظ هرگز قابل مقایسه با تیغ جراحی نیست.
بیشتر بخوانید: ایمپنت قسطی | کلینیک دندانپزشکی غرب تهران
مزیتهای ایمپلنت لیزری
از جمله مزیتهای مهم ایمپلنت لیزری باید به این موارد اشاره کنیم:
- بهبود سریع زخمها
- هدفمندی در برش بدون آسیب رسیدن به بافتهای پیرامون
- کاهش چشمگیر واکنشهای التهابی بدن
- کاهش چشمگیر خونریزی
- برطرف ساختن عفونتهای پس از عمل (به دلیل ماهیت ضد میکروبی بودن پرتو لیزر)
استفاده از لیزر در ایمپلنت دندان
کشف لیزر، دستاورد بسیار بزرگی در تمامی حوزههای علمی، فنی، پزشکی و … بهحساب میآید. یکی از مهمترین کاربردها و روشهای کاشت دندان نیز استفاده از لیزر است. سامانههای لیزری متعدد زیادی وجود دارند که میتوانند طیف گستردهای از کاربردها در برش و ترمیم بافت نرم و سخت دهان و دندان را با خود به همراه داشته باشند. لیزر در زمینه ایمپلنت دندان، از کاربردهای بسیار گستردهای برخوردار است که از جمله آنها میتوان به درمان ضایعات پریایمپلنت و ضدعفونی کردن سطوح ایمپلنت اشاره کرد.
لیزر را باید جدیدترین دستاورد در حوزه دندانپزشکی قلمداد کرد که باعث کاهش زمان انجام عمل، کاهش درد و خونریزی ناشی از آن شده است.
کاربردهای لیزر در ایمپلنت دندان
پس از ورود لیزر به دنیای دندانپزشکی، شاهد کاربردهای بسیار زیاد آن در زمینههای مختلف دندانپزشکی از جمله ایمپلنت هستیم. از جمله کاربردهای مهم لیزر در ایمپلنت دندانپزشکی باید به این موارد اشاره کرد:
- تراش دادن بافت
- برداشتن بافتهای ملتهب و متورم
- برداشتن بافتهایی که در محلهای نامناسب رشد کردهاند
- افزایشاثربخشی درمان
- کاهش هزینههای درمان در بلندمدت
معایب ایمپلنت لیزری
ما تا به اینجای مطلب در مورد مزیتها و فواید ایمپلنت لیزری با شما صحبت کردیم. اما از آنجا که هیچ فرایند درمانی بدون عیب و عارضه نیست، لذا ایمپلنت لیزری هم از این قاعده مستثنا نخواهد بود. مهمترین آسیبی که استفاده از لیزر در دندانپزشکی میتواند با خود به همراه داشته باشد، آسیب رسیدن جدی به چشم است. تابش لیزر اگر به درستی کنترل نشود و به چشم بیمار بتابد، میتواند توسط قرنیه یا شبکیه چشم جذب شود. در این صورت، انرژی شدید نهفته در پرتوهای لیزر میتواند باعث آسیب دیدن بافت قرنیه یا شبکیه شود.
جلوگیری از آسیب رسیدن به چشم در حین عمل لیزر ایمپلنت بسیار ساده است. برای این منظور، دندانپزشک چشمان بیمار را با استفاده از عینک مخصوصی پوشش میدهد. توجه داشته باشید که دندانپزشکانی که از لیزر برای ایمپلنت استفاده میکنند، از آموزشهای لازم در زمینه استفاده از لیزر و مدیریت پرتوهای پر انرژی آن برخوردارند.
تفاوت ایمپلنت لیزری و ایمپلنت عادی
مهمترین تفاوت بین ایمپلنت لیزری و ایمپلنت معمولی در مرحله برش لثه و تشکیل حفره به منظور کاشت ایمپلنت دندان است. اگر برش بافت لثه با کمک لیزر انجام شود، بیمار درد بسیار کمتری (در حد یک سوزش عادی) احساس خواهد کرد و از این گذشته، خونریزی وی نیز بسیار کمتر خواهد بود. همچنین در صورت استفاده از لیزر برای برش بافت لثه، زخمهای ناشی از آن با سرعت بیشتری ترمیم میشوند.
مراحل استفاده از لیزر برای ایمپلنت دندان
کاشت ایمپلنت دندان با استفاده از لیزر یک روش پیشرفته و بسیار جدید در دندانپزشکی است که نیاز به تجربه و تخصص دندانپزشک دارد. انجام ایمپلنت دندان با لیزر، در گام نخست، از طریق معاینه دقیق و برنامهریزی جهت شروع دوره درمانی آغاز میشود. در این مرحله، دندانپزشک اقدام به تهیۀ تصاویر رادیوگرافی و اسکنهای سه بُعدی میکند تا وضعیت دقیق دهان و فک بیمار مشخص شود.
در مرحله بعد با استفاده از لیزری با دقت بالا، بافت لثه برش داده میشود تا استخوان زیر آن قابل دسترسی شود. پس از ایجاد برش و دسترسی به بافت سخت زیر آن، دندانپزشک فضای مورد نیاز در استخوان فک را ایجاد میکند تا پایه ایمپلنت در آن قرار بگیرد.
در مرحله بعد، پایه تیتانومی ایمپلنت در داخل استخوان فک مستقر میشود؛ که نقش ریشه مصنوعی دندان را ایفا خواهد کرد.
در مرحله بعد، یک دوره بهبودی چند ماهه نیاز است که مدت این دوره بستگی به شرایط خود بیمار و گستردگی برش و جراحت ایجاد شده دارد.
واپسین مرحله در عمل ایمپلنت دندان، قرار گرفتن تاج یا دندان مصنوعی کامل بر روی پایه میباشد.
قیمت ایمپلنت لیزری
هزینه ایمپلنت لیزری دندان با توجه به نوع ایمپلنتی که باید مورد استفاده قرار بگیرد، متفاوت است. استفاده از سیستمهای ارزان قیمت و غیر استاندارد میتواند آسیبهای جبران ناپذیری را به دندان یا چشم بیمار وارد سازد. به همین دلیل در استعلام قیمت ایمپلنت لیزری نهایت دقت را داشته باشید تا در دام کلینیکهایی که از لیزرهای غیر استاندارد برای ایمپلنت دندان استفاده میکنند، گرفتار نشوید.
به طور کلی قیمت ایمپلنت لیزری بستگی به این عوامل دارد:
- نوع و کیفیت سامانه لیزری مورد استفاده
- تعداد و محل دقیق قرار گرفتن دندان مورد نظر
- میزان تخصص پزشک