امروزه ایمپلت دندان به عنوان بهترین راهکار برای پر کردن جاهای خالی ناشی از دندان های افتاده به حساب می آید. این روش که از خیلی سال ها پیش انجام می شد، در چند سال گذشته در صدر روش های جایگزینی دندان های از دست رفته به حساب می آید و امروزه درصد بالایی از مراجعین به مطب ها و درمانگاه های دندانپزشکی متقاضی انجام روش ایمپلنت دندان هستند.
در عین حال، ایمپلنت دندان هنوز مورد پرسش و ابهام بسیاری از مراجعین قرار دارد و بسیاری از افراد سؤالاتی در مورد کیفیت، ویژگی ها، مزیت ها، معایب و هزینه های ایمپلنت دندان دارد. بنابراین کلینیک دندانپزشکی پدیدار دنتال در این مطلب قصد دارد به رایج ترین پرسش های متداول درباره ایمپلنت دندان بپردازد.
پرسش های رایج درباره ایمپلنت دندان
در این قسمت می خواهیم به پرتکرارترین پرسش های متداول درباره ایمپلنت دندان اشاره کنیم. بنابراین بهتر است پیش از اقدام به جستجوی پاسخ پرسش مورد نظر خود در هر سایت اینترنتی، ابتدا از پدیدار دنتال بخواهید که پرتکرارترین پرسش های متداول درباره ایمپلنت دندان را به شما ارائه کند.
ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت دندان چیست؟ ایمپلنت یک ساختار پیچی شکل از فلز تیتانیوم است که در داخل استخوان فک قرار می گیرد و پس از جوش خوردن بر آن می تواند به عنوان یک پایه برای یک دندان مصنوعی مورد استفاده قرار گیرد. مزیت اصلی ایمپلنت این است که هیچ آسیبی برای دندان های کناری به همراه ندارد و می تواند با یک ساختار کاملاً شبیه به یک دندان طبیعی، جای خالی دندان از دست رفته را پر کند.
آیا افراد دیابتی می توانند اقدام به ایمپلنت کنند؟
این افراد در صورتی می توانند از کاشت ایمپلنت استفاده کنند که ابتدا قند خون آنها تحت کنترل قرار داشته باشد. برای این منظور دندانپزشک از یک آزمایش خون استفاده می کند.
آیا ایمپلنت دندان نیاز به مراقبت هم دارد؟
به لحاظ مراقبت، ایمپلنت دندان هیچ تفاوتی با دندان طبیعی ندارد و باید دقیقاً مثل دندان طبیعی مسواک زده شود و از نخ دندان نیز برای آن استفاده شود. همچنین ایمپلنت دندان باید هر ۶ ماه یک بار مورد بازدید و بررسی دندانپزشک قرار گیرد.
میزان موفقیت روش ایمپلنت دندان چقدر است؟
خوشبختانه امروزه جراحی های کاشت ایمپلنت از راندمان بالای ۹۵ برخوردارند. البته برای این موضوع باید به مراکز دندانپزشکی و پزشکان مجرب و ماهر مراجعه کنید تا از مواد استاندارد و با کیفیت استفاده شود. از این گذشته، بخش عمده ضریب موفقیت کاشت ایمپلنت دندان به اقدامات قبل از ایمپلنت و مراقبت های بعد از ایمپلنت خود بیمار نیز برمی گردد.
ایمپلنت فوری چیست؟
ایمپلنت فوری که به آن ایمپلنت یک روزه هم گفته می شود، به این ترتیب است که دندانپزشک طی یک جلسه ریشه دندان از دست رفته را خارج کرده و بلافاصله در همان لحظه در جای ریشه دندان، ایمپلنت را کار می گذارد. اجرای ایمپلنت فوری نیاز به مهارت بیشتری دارد و برای بیمار راحت تر است و طول درمان آن در مقایسه با ایمپلنت عادی بسیار کاهش پیدا می کند.
سینوس لیفت دندان چیست؟
سینوس به دو فضای خالی گفته می شود که در فک بالای بیمار وجود دارد و در زیر آن فضایی است که ریشه و دندان ها قرار می گیرند. در برخی از افراد به دلیل مسائل ژنتیکی و یا در برخی از افراد دیگر به دلیل سپری شدن مدت زمان زیاد از زمان خارج شدن دندان سینوس به پایین گرایش پیدا کرده و ارتفاع آن برای کاشت دو یا چند ایمپلنت مناسب نیست. در چنین مواقعی دندانپزشک با اجرای عمل جراحی سینوس لیفت، غشای سینوس را کنار زده و در زیر آن غشا پیوند را انجام می دهد. بدین ترتیب پایه ایمپلنت از یک زیرساخت قدرتمند و محکم برخوردار خواهد شد.
طول عمر ایمپلنت دندان چقدر است؟
طول عمر ایمپلنت دندان بستگی به عواملی از جمله میزان مهارت دندانپزشک در اجرای آن، کیفیت مواد به کار رفته، سبک زندگی فرد و رعایت اصول بهداشت دهان و دندان و عوامل دیگری دارد. اما اگر تمامی این عوامل به درستی و به صورت استاندارد اجرا شده باشند، انتظار ماندگاری ۲۰ تا ۲۵ سال برای ایمپلنت دندان چندان غیرمنطقی به نظر نمی رسد. البته توجه داشته باشید که در صورت عدم رعایت مسائل بهداشتی و در پیش گرفتن عادت های ناخوشایندی مثل سیگار کشیدن، مصرف مشروبات الکلی، دندان قروچه و عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، ایمپلنت دندان خیلی زودتر از آن چیزی که انتظار داشته باشید، تخریب خواهد شد. از سوی دیگر با مواردی نیز مواجه هستیم که ایمپلنت دندان به صورت مادام العمر همراه فرد بوده است.
ایمپلنت دندان چه مزیت هایی دارد؟
اگر بخواهیم مزایای ایمپلنت دندان را برشماریم، باید به این موارد اشاره کنیم:
- این روش به دندان های مجاور هیچ آسیبی وارد نمی کند.
- مشکلات گفتاری فرد را برطرف می کند.
- مشکلات موجود در جویدن مواد غذایی را از بین می برد.
- باعث اصلاح طرح لبخند فرد می شود.
- از ظاهری بسیار طبیعی و شبیه به دندان هایاصلی برخوردار است.
- باعث افزایش اعتماد به نفس فرد می شود.
- از ماندگاری و دوام بسیار زیادی برخوردار است.
آیا ایمپلنت دندان کاملاً شبیه دندان طبیعی است؟
هرگز نمی توان ادعا کرد که ایمپلنت دندان از یک شباهت صددرصدی با دندان های طبیعی و خدادادی برخوردار باشد؛ اما دندانپزشک ماهر می تواند تا حدود ۸۵ درصد شباهت بین ایمپلنت و دندان طبیعی ایجاد کند.
آیا ایمپلنت دندان مقرون به صرفه است؟
کاشت ایمپلنت دندان اگرچه ابتدا یک روش گران قیمت و هزینه بر به نظر می رسد، اما از آنجا که یک روش دیرپا و ماندگار است، در مقایسه با سایر روش های ترمیم جاهای خالی دندان مثل بریج یا دندان مصنوعی از صرفه اقتصادی بالاتری برخوردار خواهد بود. چون شما با پرداخت هزینه بالای ایمپلنت می توانید حدود ۲۰ تا ۲۵ سال با آسودگی خاطر زندگی کنید. ولی سایر روش های ترمیم جاهای خالی دندان های از دست رفته که به مراتب ارزان قیمت تر از ایمپلنت هستند، خیلی زودتر یعنی در بازه زمانی ۵ تا ۷ سال آینده نیاز به هزینه های دیگری پیدا خواهند کرد. بنابراین، به طور کلی اگر بخواهیم به صورت کلان به موضوع نگاه کنیم، ایمپلنت قسطی از صرفه اقتصادی بسیار بیشتری در مقایسه با سایر روش های مشابه برخوردار است.
آیا ایمپلنت دندان باعث آلرژی می شود؟
توجه داشته باشید که ایمپلنت معمولاً از جنس تیتانیوم است و تیتانیوم یک فلز خنثی و بدون واکنش با شرایط داخلی بدن می باشد. در واقع رمز موفقیت ایمپلنت همین سازگاری بالای آن با بدن انسان است. بنابراین نشان دادن واکنش های آلژیک در افراد یک موضوع بسیار نادر و چه بسا غیر ممکن به نظر می رسد.
آیا ایمپلنت می تواند پس زده شود؟
ایمپلنت چون یک جسم طبیعی نیست، لذا موضوعی به نام پس زدن در مورد آن برقرار نمی باشد. چون یک اندام پیوندی زنده به حساب نمی آید؛ بلکه جسمی است که در داخل بافت استخوان فک بیمار جوش خورده و به همین دلیل احتمال پس زدن آن صفر است. اگر دقت کرده باشید، افرادی که ایمپلنت کرده اند، اعتراف می کنند که پس از ۳ یا ۴ ماه از انجام ایمپلنت، احساس می کنند که ایمپلنت به بدن آنها کاملاً چسبیده و یک عضو جدا نشدنی از آن شده است.
آیا افرادی که در حال شیمی درمانی هستند می توانند ایمپلنت کنند؟
این افراد در صورتی می توانند ایمپلنت کنند که از آخرین جلسه شیمی درمانی آنها دست کم ۶ ماه گذشته باشد. البته در این صورت باز هم باید با پزشک معالج خود مشورت کنند. پزشک باید وضعیت سلول های خونی این افراد را به دندانپزشک اعلام کند. در واقع موفقیت و امکان ایمپلنت در زمان شیمی درمانی منوط به همکاری پزشک متخصص و دندانپزشک می باشد.
مراحل کاشت ایمپلنت دندان به چه صورت است؟
ایمپلنت دندان شامل دو مرحله است:
در مرحله نخست، دندانپزشک ایمپلنت را در داخل استخوان فک بیمار قرار می دهد و روی آن را می بندد و در مرحله دوم که می تواند چند ماه پس از مرحله اول انجام شود، دندانپزشک اقدام به پیاده سازی اباتمنت و تاج نهایی دندان می کند. این مدت زمان بستگی به توان ترمیم کنندگی بدن خود بیمار دارد و می تواند بین ۴ تا ۸ ماه به طول بیانجامد.
البته توجه داشته باشید که اگر استخوان فک بیمار توانایی پشتیبانی از پایه ایمپلت را نداشته باشد، پزشک ناچار به انجام عمل پیوند استخوان فک خواهد شد که این مرحله علاوه بر دو مرحله بالا اجرا خواهد گردید.
پیوند استخوان فک به چه صورت است؟
در عمل پیوند استخوان فک به این ترتیب عمل می شود که پزشک برای جبران نقص و ناتوانی استخوان فک بیمار در نگهداری صحیح از پایه ایمپلنت، اقدام به عمل پیوند استخوان فک می کند. بدین ترتیب که با استفاده از استخوان برداشته شده از نقطه دیگری از بدن بیمار و یا از بدن یک شخص دیگر و یا استفاده از پودر استخوان گاو، اقدام به تقویت بافت استخوان فک بیمار می کند.
چه افرادی نمی توانند ایمپلنت کنند؟
افرادی که نمی توانند ایمپلت کنند، عبارتند از:
- افراد مبتلا به بیماری های قلب و عروق که بیماری خود را کنترل نمی کنند
- افراد مبتلا به دیابت کنترل نشده
- افراد مصرف کننده سیگار و مشروبات الکلی
ایمپلنت بدون جراحی یا ایمپلنت فلپلس چیست؟
این تکنیک یکی از تکنیک های کوچک برای جراحی ایمپلنت است و وقتی مورد استفاده قرار می گیرد که لثه و استخوان فک، بافت محکم و نزدیکی داشته باشند و از لحاظ ضخامت و طول بتوانند پشتیبانی خوبی از ایمپلنت به عمل آورند. در این صورت، دندانپزشک اقدام به کنار زدن لثه و ایجاد برش در آن نمی کند و ایمپلنت را از روی لثه اجرا می کند.
این تکنیک فقط برای پنج درصد از افراد کارساز است. افرادی می توانند از این روش استفاده کنند که به میزان کافی لثه و استخوان داشته باشند. ولی در سایر موارد، این تکنیک نمی تواند ماندگاری خوبی برای فرد به همراه داشته باشد.
سن مناسب برای ایمپلنت چه زمانی است؟
حداقل بهترین سن برای انجام ایمپلنت دندان، سن ۱۸ سال است. چون تا پیش از آن، استخوان بندی بیمار هنوز استحکام و شکل نهایی خود را پیدا نکرده و همچنان در حال رشد و تغییر شکل و سایز است. لذا انجام ایمپلنت تا سن ۱۸ سالگی توصیه نمی شود. از سوی دیگر، معمولاً افراد بالای ۵۵ سال می توانند نسبت به انجام ایمپلنت دندان اقدام کنند. البته در مورد این افراد، دندانپزشک باید نظر نهایی را اعلام کند.
اوردنچر چیست؟
اوردنچر به روشی گفته می شود که بر پایه ایمپلنت دندان استوار است و به بیمار کمک می کند که مشکلات ناشی از بی دندانی در فک بالا و پایین خود را برطرف سازد. اوردنچر به دلیل استفاده از ایمپلنت در فک بیمار، در جای خود محکم باقی می ماند و ناراحتی های ناشی از دندان های مصنوعی قدیمی مثل سفت شدن، شُل شدن، لق شدن، بیرون افتادن، شکستن دندان و تحلیل استخوان فک بیمار را به همراه ندارد.
سخن پایانی
ایمپلنت دندان، اگرچه شناخته شده ترین و رایج ترین روش برای ترمیم و پر کردن جاهای خالی ناشی از افتادن دندان به حساب می آید، اما همواره مورد تردید و پرسش بسیاری از مراجعین به مطب ها و کلینیک های دندانپزشکی قرار دارد. به همین دلیل کلینیک تخصصی پدیدار دنتال در قالب این مقاله تلاش کرد تا شما را با متداول ترین و پُرتکرارترین پرسش های مطرح شده در مورد ایمپلنت دندان و حواشی آن آشنا کند. بنابراین، پیشنهاد می کنیم در آستانه انجام ایمپلنت دندان، این پرسش ها را مرور کنید.