ایمپلنت بهترین روش برای پر کردن جای خالی ناشی از دندانهای از دست رفته است. هر چند روشهای دیگری نیز برای این کار وجود دارند، اما امروزه ایمپلنت به عنوان ماندگارترین، زیباترین و طبیعیترین روش برای انجام این کار شناخته شده و مورد پذیرش عمومی قرار گرفته است.
ایمپلنت بهدلیل نیاز زیادی که به زیرساخت برای اجرای پایههای آن دارد، از پیچیدگی و حساسیت خاصی برخوردار است. بهعنوان مثال، یکی از مهمترین مباحث ایمپلنت دندان برای افراد دیابتی است.
دیابت باعث ایجاد ضعف در سیستم ایمنی بدن میشود و فرد را به شدت در معرض ابتلا به بیماریهای عفونی قرار میدهد. از این گذشته، ترمیم زخمها در بیماران دیابتی دیرتر و سختتر اتفاق میافتد. به همین دلیل کاشت ایمپلنت به ویژه زمانی که نیاز به پیوند استخوان فک نیز باشد، از حساسیت بسیار بالایی برخوردار خواهد بود.
کلینیک دندانپزشکی پدیدار دنتال در ادامه این مطلب قصد دارد تا با شما در مورد امکان اجرای ایمپلنت در افراد دیابتی صحبت کند.
بنابراین اگر مبتلا به دیابت هستید و نیاز به ترمیم جاهای خالی دندانهای از دست رفته هم دارید، تا پایان این مطلب با دندانپزشکی پدیدار همراه باشید.
تأثیر ایمپلنت دندان برای افراد دیابتی
افزایش گلوکز خون تأثیر نامطلوبی بر روند بهبود زخمها دارد. بههمین دلیل بیماران دیابتی برای ترمیم جراحت ناشی از کاشت پایه ایمپلنت در داخل فک ممکن است با مشکلاتی مواجه شوند. بدین ترتیب که با بالا رفتن گلوکز خون، عملکرد گلبولهای سفید با اختلال مواجه میشود. در نتیجه بدن قادر به حذف باکتریهای موجود در محل زخم نخواهد بود و احتمال عفونی شدن محل ایمپلنت افزایش خواهد یافت.
از این گذشته، تغییرات گلوکز خون باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن نیز میشود و این مشکل میتواند یک تهدید جدی برای عدم پذیرش ایمپلنت دندان و شناسایی آن بهعنوان یک عامل مزاحم به حساب آید. با این حساب، فرد نیاز به کنترل دقیق میزان گلوکز خون خود خواهد داشت. زیرا مادام که گلوکز خون از آستانه مجاز آن تجاوز کرده باشد، نمیتوان امید چندانی به انجام یک ایمپلنت ماندگار و با کیفیت داشت.
آیا فرد دیابتی میتواند ایمپلنت کند؟
امکان انجام ایمپلنت دندان برای افراد دیابتی منوط به در نظر گرفتن تمهیدات لازم به منظور کنترل قند خون است. در صورتی که میزان گلوکز خون این افراد در بازه ایدهآل باشد و مراقبتهای پیش و پس از کاشت ایمپلنت را با دقت رعایت کنند، میتوان انتظار داشت که هیچ مشکلی برای ایمپلنت آنها پیش نخواهد آمد. توجه داشته باشید که هرگونه تغییر در میزان گلوکز میتواند باعث اختلال در روند جراحی و کاشت ایمپلنت دندان باشد. آیا افراد مسن هم میتوانند کاشت ایمپلنت انجام دهند؟ پیشنهاد میشود مقاله ایمپلنت دندان برای افراد مسن را به صورت کامل مطالعه کنید.
اگر مبتلا به دیابت هستید و قصد انجام ایمپلنت دندان دارید، به کلینیکهای دندانپزشکی و پزشکان متخصص و با تجربه در این زمینه مراجعه کنید.
مراقبتهای قبل از کاشت ایمپلنت برای افراد دیابتی
در واقع مشکل ایمپلنت برای افراد دیابتی زمانی طرح میشود که میزان گلوکز خون آنها بیش از حد مجاز باشد. در این صورت، سیستم ایمنی بدن با اختلال مواجه خواهد شد و ایمپلنت را به عنوان یک شیء خارجی پس خواهد زد. بنابراین قبل از اقدام به کاشت ایمپلنت دندان، به این نکات توجه داشته باشید:
- چند هفته پیش از جراحی و کاشت ایمپلنت، قند خون خود را کنترل کنید.
- تمامی داروها و روشهایی که برای کنترل قند خون خوداستفاده میکنید را به دندانپزشک اعلام کنید؛ تا در صورت لزوم برای اصلاح و یا تغییر نحوه مصرف آنها در دوران نقاهت و یا در حین ایمپلنت اقدام کند.
- از ۴۸ ساعت پیش از آغاز جراحی و کاشت ایمپلنت، مصرف داروهای کنترل کننده قند خون را متوقف کنید.
- در صورتیکه برای کنترل دیابت خود از انسولین استفاده میکنید، از دندانپزشک بخواهید که دُز انسولین در روز جراحی را برای شما مشخص کند.
- بهتر است با یک نفر متخصص تغذیه صحبت کنید تا با توجه به وضعیت جسمانی و عمل جراحی که در پیش دارید، یک رژیم غذایی مناسب برای کاستن از قند خون شما پیشنهاد کند.
مزایای کاشت ایمپلنت دندان برای افراد دیابتی
کاشت ایمپلنت برای افراد دیابتی گذشته از ریسکهای احتمالی که میتواند بههمراه داشته باشد، در صورت کنترل دقیق ریسک میتواند دارای مزیتهایی نیز باشد که مهمترین آنها عبارتند از:
- التهاب، تورم و عفونت کمتر در مقایسه با استفاده از دندان مصنوعی
- دارای عملکرد مطلوب و مشابه با دندانهای طبیعی
- افزایش توانایی در جویدن انواع مواد غذایی بهخصوص میوهجات و سبزیجات که مورد نیاز بدن هستند
- اصلاح وضعیت گفتاری فرد
- اصلاح طرح لبخند و افزایش اعتماد به نفس
فاکتورهای مورد نظر برای کاشت ایمپلنت دندان برای افراد دیابتی
زمانی که دندانپزشک با مراجعه کننده دیابتی برای ایمپلنت دندان مواجه میشود، نیاز به در نظر گرفتن یک سری عوامل دارد. مهمترین شاخصهایی که دندانپزشک در متقاضیان ایمپلنت دندان مورد بررسی قرار میدهد، عبارتند از:
- نوع دیابت فرد (کنترل شده یا تحت کنترل)
- مدت زمان ابتلای فرد به دیابت
- نوع کنترل دیابت (دارو یا انسولین و یا هیچکدام)
- وضعیت مراقبت فرد از دهان و دندان
- بررسی تراکم استخوان فک
- استعلام گزارش از پزشک معالج دیابت
- دستور انجام آزمایشات لازم
روش ایمپلنت دندان برای افراد دیابتی
ایمپلنت معمولاً به دو روش انجام میشود که عبارتند از:
- ایمپلنت دندان به روش دیجیتالی
- ایمپلنت دندان به روش معمولی
پرسشی که مطرح میشود این است که افراد دیابتی بهتر است از ایمپلنت دیجیتال استفاده کنند یا ایمپلنت معمولی؟ در پاسخ به این پرسش باید اینطور گفت که ایمپلنت دیجیتال چون برای تعیین موقعیت ایمپلنت و همچنین تهیه برنامه جراحی به روشهای تصویربرداری سه بُعدی متوسل میشود، خطرات و عوارض جانبی ایمپلنت را بهطور چشمگیر کاهش میدهد.
از سوی دیگر، در ایمپلنت دیجیتال چون هیچگونه زخمی ایجاد نمیشود، لذا بدن فرد دیابتی نیز از ریسک بسیار کمی برخوردار خواهد بود و نیاز به بهبود زخمها در بلندمدت نیست. در این روش، خطر ابتلای فرد به عفونت لثه و التهاب آن بهطور چشمگیر کاهش پیدا میکند.
اینکه برای افراد مبتلا به دیابت، ایمپلنت دیجیتالی بهتر است یا ایمپلنت معمولی، موضوعی است که دندانپزشک باید با توجه به شرایط خاص خود بیمار در مورد آن اظهارنظر کند و هرگز نمیتوان یک نسخه کلی برای همه افراد دیابتی ارائه کرد
مراقبتهای پس از انجام کاشت ایمپلنت دندان در بیماران دیابتی
اگر دندانپزشک اقدام به کاشت ایمپلنت دندان برای افراد دیابتی کند، این پایان ماجرا نیست و فرد دیابتی همچنان دارای وظایفی است که باید در طول درمان ایمپلنت خود انجام دهد. از جمله اقداماتی که فرد دیابتی پس از انجام ایمپلنت دندان باید انجام دهد، عبارتند از:
- پایش منظم قند خون و کنترل آن
- رعایت کامل بهداشت دهان و دندان
- رژیم غذایی مناسب در طول درمان
- عدم تماس دستهای آلوده به دندان ایمپلنت شده
- مراجعه سریع به دندانپزشک به محض مشاهده خون، عفونت یا هر نوع عارضه دیگر در دندان ایمپلنت شده
- فواصل زمانی کمتر برای مراجعه به دندانپزشک در مقایسه با سایر بیماران
موضوع مرتبط : مراقبت های بعد از کاشت ایمپلنت
استفاده از لیزر برای ایمپلنت بیماران دیابتی
یکی از روشهای ایمن برای انجام ایمپلنت دندان برای افراد دیابتی، استفاده از لیزر است. استفاده از لیزر برای ایمپلنت بیماران دیابتی چند مزیت مهم دارد که عبارتند از:
- ضدعفونی کردن محیط دهان و پیشگیری از بروز عفونت
- تسریع در التیام استخوان و کاهش عوارض پس از عمل ایمپلنت از جمله برطرف کردن التهاب و درد
- کاهش التهاب، خونریزی و جراحتهای وارده
ایمپلنت دندان برای بیماران دیابتی کنترل نشده
در بسیاری از مجامع دندانپزشکی و کتب علمی و مقالاتی که در مورد ایمپلنت در بیماران دیابتی صحبت شده است، موضوع ممنوعیت ایمپلنت برای آن دسته از بیماران دیابتی معتبر و قوی است که بنا به هر دلیل در کنترل قند خون خود سهلانگاری کردهاند. این افراد در بهبود و ترمیم استخوان فک و یا حتا پیوند آن با مشکل مواجه هستند و بهدلیل احتمال بالای عفونت، دندانپزشک از پذیرش انجام کاشت ایمپلنت در این افراد خودداری میکند.
مدت زمان درمان ایمپلنت در بیماران دیابتی
اینکه کاشت ایمپلنت دندان برای افراد دیابتی چقدر زمان میبرد، بستگی به وضعیت خود بیمار دارد. معمولاً بیماران دیابتی چون در ترمیم زخمها و جوش خوردن استخوان (بهویژه در زمان نیاز به پیوند استخوان فک) از روند کندی برخوردارند، لذا مدت زمان مورد نیاز برای ایمپلنت در این قبیل بیماران بیش از سایر بیماران خواهد بود.
همانطور که میدانید، معمولاً مدت زمان لازم برای جوش خوردن پایه ایمپلنت در استخوان فک در بیماران عادی بین ۳ تا ۶ ماه است؛ ولی در مورد بیماران دیابتی، به مدت زمان بیشتری (شاید در بازۀ 9 تا 12 ماه) نیاز خواهد بود. .
سخن پایانی
اینکه آیا ایمپلنت دندان برای افراد دیابتی مثل سایر بیماران امکان پذیر است، موضوعی نیست که بتوان به سادگی و بهصورت کلی در مورد آن نظر داد. در واقع دندانپزشک با در نظر گرفتن چندین شاخص و همچنین آزمایشات مورد نیاز از مراجعه کننده میتواند در این مورد قضاوت کند که آیا وی قادر به پشت سر گذاشتن موفقیتآمیز عملیات کاشت ایمپلنت خواهد بود یا خیر.
کلینیک دندانپزشکی پدیدار دنتال در این مقاله به این موضوع پرداخت که آیا بیماران دیابتی مجاز به انجام ایمپلنت دندان هستند یا خیر؛ و در صورتیکه یک بیمار دیابتی قصد انجام این کار را داشته باشد، چه ویژگیها و مقدماتی نیاز است.
بیماران دیابتی که قصد انجام ایمپلنت دندان را دارند، در جلسه نخست مشاوره که در کلینیک پدیدار دنتال در پیش خواهند داشت، میتوانند به تمامی نکات مربوط به ایمپلنت دندان در مورد بیماران دیابتی آگاه شوند.
یکی از مقالات معتبر در زمینه کاشت ایمپلنت دندان برای افراد دیابتی، مقالهای با عنوان “Diabetes Mellitus and Dental Implants: A Systematic Review and Meta-Analysis” است که در سال ۲۰۲۲ منتشر شده است.