عوارض نادر ایمپلنت و راه های درمان آنها یکی از مهمترین موضوعاتی است که پیش از اقدام برای انجام ایمپلنت و در زمان تصمیمگیری برای انجام این کار باید در نظر گرفته شود. به هر حال ایمپلنت اگرچه بهترین و رایجترین روش درمانی برای پر کردن جاهای خالی دندانهای از دست رفته به حساب میآید، اما به هر حال، مثل تمامی فرایندهای درمانی دیگر بدون عوارض نخواهد بود. به همین دلیل در نخستین جلسهای که برای مشاوره به دندانپزشک مراجعه میکنید، در مورد عوارض نادر ایمپلنت و راههای درمان آنها اطلاعات لازم را کسب کنید. اما در هر حال اگر در فاز مطالعه و بررسی جوانب مختلف برای انجام ایمپلنت دندان هستید، بهتر است تا پایان این مقاله با کلینیک دندانپزشکی پدیدار دنتال همراه باشید تا بهتر با عوارض نادر ایمپلنت و راههای درمان آنها آشنا شوید.
عوارض ایمپلنت دندان
مهمترین عوارضی که بر اثر انجام ایمپلنت دندان، ممکن است مشاهده شوند به این ترتیب هستند:
1. ایجاد التهاب و عفونت در لثه
گاهی اوقات انجام ایمپلنت دندان باعث ایجاد التهاب یا عفونت در لثه و بهویژه محل پیرامون انجام ایمپلنت میشود؛ که به آن پری ایمپلنتایتیس گفته میشود. این مشکل میتواند ناشی از عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و یا ضعف در سیستم ایمنی بدن باشد.
برای جلوگیری و درمان این عارضه باید:
- اصول بهداشت دهان و دندان را با جدیت دنبال کنید.
- قبل از انجام عمل ایمپلنت دندان از پزشک متخصص بخواهید که با تجویز داروهایی نسبت به افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن شما اقدام کند.
2. شکست ایمپلنت
یکی از عوارض محتمل دیگر بعد از انجام ایمپلنت دندان، احتمال شکسته شدن ایمپلنت در داخل استخوان فک است. این عارضه میتواند بر اثر کمبود تراکم استخوان فک، سیگار کشیدن و یا عفونتهای موضعی باشد.
برای پیشگیری از بروز این عوارض باید ابتدا از دندانپزشک متخصص خود بخواهید که از تراکم و قدرت استخوان فک شما برای پشتیبانی از پایه ایمپلنت اطمینان حاصل کند، و اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که از سیگار استفاده میکنند، در مورد کاهش و یا منع مصرف سیگار مدیریت لازم را از خود نشان دهید. دقت داشته باشید که دندانپزشک برای جلوگیری از عفونت بعد از ایمپلنت، آنتی بیوتیکهایی را برای شما تجویز خواهد کرد. بنابراین، در انجام توصیههای دندانپزشک، دقت کافی داشته باشید.
3. آسیب رسیدن به اعصاب دندان
اگر پایه ایمپلنت در محل نامناسب قرار بگیرد، باعث آسیب دیدن اعصاب خواهد شد؛ که این موضوع میتواند منجر به درد مزمن، بیحسی و یا سوزن سوزن شدن در لثه، چانه یا لبها شود. این عارضه از آن دسته از عوارضی است که ناشی از تجربه کم و یا عدم مهارت کافی در دندانپزشک ایجاد میشود.
4. بروز عوارض سینوسی
این عارضه که در ایمپلنتهای فک بالا ایجاد میشود، باعث میشود که ریشه ایمپلنت وارد سینوسهای فک شود و مشکلاتی از جمله التهاب سینوس به همراه داشته باشد.
5. واکنش های آلژیک
پایه ایمپلنت از جنس فلز تیتانیوم است که از سازگاری زیستی خوبی با بدن برخوردار میباشد. اما گاهی اوقات بدن برخی افراد به فلز تیتانیوم موجود در ایمپلنت حساسیت نشان میدهند و دچار واکنشهای آلرژیک میشوند.
6. تحلیل و تخریب استخوان فک
ایمپلنت نیاز به مراقبت و دقت دارد. گاهی اوقات بر اثر عدم مراقبت کافی و مناسب، استخوان اطراف ایمپلنت به تدریج تحلیل میرود که این میتواند بر ثبات ایمپلنت تأثیرگذار باشد.
عوارض کوتاه مدت ایمپلنت دندان
زمانی که قصد بررسی عوارض نادر ایمپلنت و راههای درمان آنها را دارید، گذشته از نگاه بلندمدت که در بالا به آن اشاره شد، میتوانید از یک زاویه کوتاهمدت نیز به عوارض ایمپلنت دندان نگاه کنید. ایمپلنت دندان میتواند دارای عوارض کوتاه مدتی نیز باشد که بلافاصله پس از پایان جلسه عمل ایمپلنت آغاز میشود و میتواند تا چند روز یا دستکم تا چند ساعت ادامه پیدا کند. مهمترین عوارض کوتاه مدت ایمپلنت دندان عبارتند از:
- ایجاد درد و ناراحتی در ناحیه ایمپلنت که کاملاً طبیعی است و معمولاً بهوسیله مسکنهایی که دندانپزشک تجویز میکند، برطرف میشود و ظرف چند روز به پایان میرسد.
- تورم لثه و صورت یکی از عوارض شایع بعد از ایمپلنت دندان است که میتواند در لثه و یا حتا در نواحی اطراف مثل صورت و گونه نیز مشاهده شود. این تورم ظرف کمتر از یک هفته برطرف خواهد شد. البته استفاده از کمپرس آب سرد میتواند درمان آن را تسریع کند.
- ایجاد خونریزیهای جزئی پس از جراحی ایمپلنت کاملاً طبیعی به نظر میرسد و گاهی اوقات در حد خونابه است. این وضعیت میتواند یکی دو روز پس از جراحی ایمپلنت متوقف شود. ولی در این مدت باید شدت آن را با گاز استریل کنترل کنید.
- ایجاد کبودی در برخی از افراد، بهویژه در مناطق حساس مشاهده میشود؛ که این کبودی حداکثر تا یک هفته بعد از عمل ایمپلنت دندان برطرف خواهد شد.
- ایجاد التهاب و حساسیت در لثه یکی دیگر از عوارض کوتاهمدت و زودگذر ناشی از ایمپلنت دندان است که باعث قرمزی و حساس شدن لثه میگردد. این عارضه میتواند با رعایت بهداشت دهان و دندان و مصرف داروهای ضد التهاب تجویز شده به وسیله دندانپزشک برطرف شود.
- ایجاد اختلال در جویدن و گفتار یکی دیگر از عوارض ظاهری ایمپلنت دندان است که باعث ایجاد اختلال و اشکال در جویدن غذا و یا صحبت کردن میشود. این وضعیت کاملا عادی است و ظرف چند روز برطرف خواهد شد.
روش های جلوگیری از عوارض نادر ایمپلنت
یکی از مهمترین موضوعاتی که بعد از ایمپلنت دندان باید در نظر بگیرید، عوارض نادر ایمپلنت و راههای درمان آنها هستند. مهمترین عوارضی که باید تحت کنترل و مراقبت خود شما و دندانپزشک قرار داشته باشند، عبارتند از:
- رعایت کامل بهداشت دهان و دندان
- پرهیز از مصرف غذاهای سخت و جویدنی به ویژه در روزهای ابتدایی پس از ایمپلنت
- مصرف داروهای تجویز شده به وسیله دندانپزشک
- استراحت کافی و پیشگیری از فعالیتهای سنگین بدنی
عوارض ناشی از ایمپلنت دندان فوری
یکی دیگر از مباحثی که در زمان بررسی عوارض نادر ایمپلنت و راههای درمان آنها باید در نظر گرفته شود موضوع عوارض و پیامدهای جانبی ناشی از ایمپلنت فوری است. ایمپلنت فوری یک روش پیشرفته در دندانپزشکی است که در آن، ایمپلنت پس از کشیده شدن دندان بهطور بی درنگ در محل آن جایگزین میشود. این روش اگرچه باعث درمان بسیار زودهنگام میشود و مزیتهای زیادی با خود به همراه دارد ولی گاه میتواند سرمنشا عوارض ویژهای نیز باشد. برخی از مهمترین عوارض ناشی از ایمپلنت فوری دندان به این صورت هستند:
احتمال جوش نخوردن درست ایمپلنت با استخوان فک
قرار دادن پایه ایمپلنت در استخوان که هنوز بهخوبی ترمیم پیدا نکرده است، میتواند باعث لغو شدن یا افتادن ایمپلنت شود.
ایجاد عفونت در محل جراحی
به دلیل اینکه همه فرایندهای ایمپلنت در یک جلسه انجام میشوند، لذا خطر جوش نخوردن و عفونت زودهنگام در پایه ایمپلنت جدی است.
ایجاد التهاب و تورم شدید
یکی دیگر از عوارض ایمپلنت فوری، التهاب و تورم شدید است؛ به حدی که این شدت را نمیتوان در ایمپلنتهای عادی مشاهده کرد. ولی در هر حال یک عارضه زودگذر بهحساب میآید.
آسیب دیدگی بافتهای پیرامون
چون ایمپلنت فوری با سرعت انجام میشود ممکن است به سیستم عصبی، رگهای خونی و یا بافتهای نزدیک منطقه آسیب وارد کند و منجر به بیحسی یا درد طولانی مدت در نزدیکی ناحیه جراحی شود.
شکست زود هنگام ایمپلنت
ایمپلنتهای فوری به دلیل آنکه زودتر از موعد دندان را تحت فشار ناشی از جویدن غذا قرار میدهند، لذا خیلی زودتر از آنچه که انتظار میرود، دچار شکست میشود. البته دندانپزشک در این مورد توضیحاتی ارائه خواهد کرد و با پایبندی به آنها میتوان تا حدود زیادی از این عارضه جلوگیری به عمل آورد.
مشکلات زیبایی ظاهری
به دلیل فوری و بیبرنامه انجام شدن ایمپلنت فوری، گاهی اوقات ممکن است لثهها به طور کامل اطراف ایمپلنت را پوشش ندهند و به همین دلیل یک سری مشکلات زیبایی به چشم بیاید و حتا کنارههای فلز ایمپلنت نیز قابل مشاهده باشند.
عوامل موثر برای جلوگیری از عوارض نادر ایمپلنت دندان
یک سری عوامل اگر به درستی مورد اجرا قرار بگیرند، میتوانند باعث پیشگیری از بروز عوارض نادر ایمپلنت دندان شوند. مهمترین این عوامل عبارتند از:
- رعایت کامل اصول بهداشتی دهان و دندان
- مراجعه به مطبها و کلینیکهای دندانپزشکی معتبر و باتجربه
- کنترل بیماریهای زمینهای مثل دیابت، بیماریهای قلبی یا اختلالات خود ایمنی بدن
- کنار گذاشتن و یا کاهش عادتهای نادرست مثل سیگار کشیدن و مصرف مشروبات الکلی
- رعایت نکات مراقبتی مثل کمپرس سرد، جلوگیری از مصرف غذاهای سفت، مصرف داروهای تجویز شده و مکملهایی مثل مکملهای کلسیمدار و یا مکملهای حاوی ویتامین D
- پیگیری مراجعه و انجام معاینات دورهای
انتخاب بهترین کلینیک دندانپزشکی
گذشته از تمامی عواملی که در بالا به آنها اشاره شد، یکی از مهمترین روشها برای کنترل عوارض نادر ایمپلنت و راههای درمان آنها، مراجعه به پزشکان و یا کلینیکهای دندانپزشکی مجهز و ماهر است. همانطور که میدانید، بخش عمدهای از عوارضی که در بالا به آنها اشاره شد، نه از سوی مراجعه کننده، بلکه بهواسطه مراجعه به کلینیکهای غیر استاندارد، دندانپزشکان کم تجربه و یا استفاده از مواد اولیه غیر استاندارد میباشد.
علائم هشدار دهنده بروز عوارض جانبی ایمپلنت
چنانچه پس از کاشت ایمپلنت دندان متوجه بروز هر یک از عوارض زیر شدید، صرف نظر از مدت زمانی که از زمان عمل جراحی شما گذشته و همچنین شدت و گستردگی آن، حتماً به دندانپزشک خود اطلاع دهید:
- التهاب و تورم لثه در اطراف ایمپلنت
- تحلیل لثه
- احساس درد شدید با ناراحتی پیوسته در محل ایمپلنت
- لق شدن ایمپلنت و یا احساس ناپایداری آن
- اختلال در جویدن یا عملکرد روزانه
سخن پایانی
ایمپلنت دندان، اگرچه از بهترین روشها و حتا رایجترین روشها برای ترمیم جاهای خالی ناشی از دندانهای از دست رفته به حساب میآید، اما دارای عوارضی است که بدون در نظر گرفتن آنها، چه بسا خروجی و نتیجه مورد نظر مراجعه کننده، محقق نشود. عوارض نادر ایمپلنت و راههای درمان آنها از جمله موضوعاتی هستند که از قبل از عمل جراحی ایمپلنت دندان باید در نظر گرفته شوند و تا مدتها پس از آن همچنان مورد پیگیری قرار گیرند. کلینیک دندانپزشکی پدیدار دنتال، در این مقاله تلاش کرد تا به عوارض ایمپلنت دندان و روشهای مقابله با آنها اشاره کند. اما به این نکته توجه داشته باشید که انتخاب بهترین کلینیک ایمپلنت میتواند از نقش بسیار مؤثری در کاهش و یا حتا حذف عوارض ناخواسته ایمپلنت برخوردار باشد.
توجه داشته باشید که کلینیکهای پیشرفته و معتبر به دلیل تجهیز بودن به پیشرفتهترین تجهیزات دندانپزشکی و همچنین برخورداری از کادر دندانپزشکان مجرب و استفاده از مواد اولیه مرغوب و استاندارد، تا حد امکان عوارض و ناراحتیهای ناشی از ایمپلنت دندان را از پیش پای بیمار برمیدارند و یک ایمپلنت بیدغدغه و مادامالعمر را برای او به یادگار میگذارند.