ایمپلنت سینوسی یکی از اصطلاحات رایج در زمینه کاشت ایمپلنت است. همانطور که میدانید، امروزه ایمپلنت رایجترین روش برای برطرف کردن و ترمیم جاهای خالی ناشی از دندانهای از دست رفته میباشد. دندانپزشک گاهی اوقات در جریان روند اجرای کاشت ایمپلنت، متوجه نواقصی در سیستم استخوان فک بیمار میشود و تصمیم به تقویت استخوان فک بیمار، به عنوان زیرساخت و فونداسیون مورد نیاز برای کاشت ایمپلنت میگیرد.
در ادامه این مطلب، کلینیک دندانپزشکی پدیدار دنتال قصد دارد به این موضوع بپردازد که اگر دندانپزشک جراحی سینوس لیفت را به شما توصیه کند، این جراحی از چه ماهیت، ویژگیها، مزیتها و معایبی برخوردار است و چه نتیجه و خروجی با خود به همراه خواهد داشت.
اگر قصد کاشت ایمپلنت دارید و تشخیص دندانپزشک برای شما جراحی سینوس لیفت بوده است، تا پایان این مطلب با پدیدار دنتال همراه باشید.
ایمپلنت سینوسی چیست؟
همانطور که میدانید، ایمپلنت دندان مناسبترین روش برای جایگزینی دندانهای از دست رفته است. گاهی اوقات دندانپزشک پس از معاینه و عکسبرداریهای اولیه به این نتیجه میرسد که استخوان فک بیمار نمیتواند فوندانسیون مناسبی برای ایمپلنت دندان باشد. لذا در چنین مواقعی اقدام به انجام عمل سینوس دندان یا ایمپلنت سینوسی میکند. دندانپزشک با انجام این عمل میتواند خیلی راحت ایمپلنت را در داخل استخوان فک بیمار قرار دهد و عوارض ناخواسته پس از کاشت آن را بهطور چشمگیری کاهش دهد.
در ایمپلنت دندان، به این ترتیب عمل میشود که بین دندانهای آسیاب و پرمولر، مقداری استخوان اضافه میشود تا حجم استخوان فک بالا افزایش پیدا کند. برای تشکیل فضای کافی باید غشای سینوس به سمت بالا حرکت کند. در واقع به همین دلیل است که به این عمل جراحی عمل لیفت سینوس گفته میشود.
سینوسها حفرههای مملو از هوا هستند که در قسمت بالا و پشت فک بالا قرار دارند. با پیوند استخوان در این حفرهها، فضای کافی برای قرار گرفتن ایمپلنت شکل میگیرد.
انواع جراحی ایمپلنت سینوسی
ایمپلنت سینوسی با توجه به محل و مقدار بافت استخوانی که تحلیل شده است، میتواند به دو صورت انجام شود. البته در هر دو روش، غشای سینوس بالا کشیده و حفره با مواد استخوانی پر میشود. این دو روش عبارتند از:
ایمپلنت سینوسی باز یا ایمپلنت سینوسی اُپن
معمولاً بیشتر دندانپزشکان از این روش برای ایمپلنت سینوسی استفاده میکنند. در این روش، به این ترتیب عمل میشود که برشی بر روی لثه ایجاد میشود تا استخوان آن دیده شود. سپس یک ورودی بر روی استخوان ایجاد شده و مواد مورد نیاز برای پیوند استخوان از طریق همین برش وارد حفره غشای سینوس میشوند. پس از یک دوره زمانی ۴ تا ۶ ماهه (که بستگی به شرایط بدن بیمار دارد)، کاشت دندان انجام میشود.
گستردگی آسیب در این روش بیشتر است و تورم و کبودیهای ناشی از آن میتوانند تا زیر چشم و گردن نیز گسترش پیدا کنند.
ایمپلنت سینوسی کلوز یا بسته
در این روش که آسیب بسیار کمتری به بافت لثه میرسد، دندانپزشک ابتدا سوراخی برای نصب ایمپلنت ایجاد میکند و سپس از مسیر همان سوراخ و با ابزارهای جراحی خاص خود مواد استخوانی را وارد فضای خالی میکند. مهمترین مزیت این روش، به غیر از کم تهاجمی بودن آن در مقایسه با روش ایمپلنت سینوسی اُپن، این است که ایمپلنت میتواند در همان روز نصب شود و نیازی به دوره انتظار بلندمدت نیست.
فرق بین ایمپلنت سینوس باز و بسته
مهمترین تفاوتی که بین عمل سینوس باز و بسته وجود دارد، در چگونگی انجام آنها است. در عمل لیفت سینوس باز، یک برش بر روی لثه ایجاد میشود و آسیب و عوارض زیادی متوجه بیمار است. اما در روش لیفت سینوس بسته، دندانپزشک به جای برش، تنها به حفر یک سوراخ کوچک اکتفا میکند که اندازه این سوراخ معادل فضای مورد نیاز برای کاشت ایمپلنت است. سپس مواد استخوانی را با ابزار مخصوصی وارد حفره میکند.
روش لیفت سینوس باز در مقایسه با روش لیفت سینوس بسته از عوارض، آسیب و مدت زمان انتظار بیشتری برخوردار است.
عمل جراحی سینوس لیفت برای چه افرادی توصیه میشود؟
این پرسش را بسیاری از مراجعین مطرح میکنند که عمل جراحی سینوسی لیفت برای چه افرادی مناسب است؟ در پاسخ به این پرسش باید به این نکته توجه داشته باشید که عمل جراحی سینوسی لیفت معمولاً به افرادی توصیه میشود که:
- به بیماری لثه پریودنتال مبتلا باشند
- دندان از دست رفته آنها در فک بالا قرار داشته باشد
- بعد از کشیدن دندان نیاز به بازجذب استخوان باشد
- دارای نواقص مادرزادی باشند
- مبتلا به سرطان باشند
به تجربه ثابت شده است که اگر دندانپزشک به این نتیجه برسد که استخوان فک در قسمت پشت، کمتر از ۴ تا ۶ میلیمتر ارتفاع داشته باشد، عمل جراحی سینوس لیفت قبل از ایمپلنت را تجویز میکند.
مزایای عمل جراحی سینوس لیفت
از جمله مزیتهای عمل جراحی سینوس لیفت میتوان به این موارد اشاره کرد:
- جبران کسری استخوان فک
- کاشت راحتتر ایمپلنت
- کاهش چشمگیر احتمال شل شدن ایمپلت
- کاهش چشمگیر ریسک پس زدن ایمپلنت
چگونگی انجام عمل جراحی سینوس لیفت
پیش از آنکه به چگونگی انجام عمل جراحی سینوس لیفت بپردازیم، باید به این نکته توجه داشته باشید که ابتدا دندانپزشک باید تصمیم بگیرد که استخوان را از چه ناحیهای دریافت کند. معمولاً دندانپزشک به سه روش میتواند استخوان لازم برای جراحی را تهیه کند:
- استخوان خودزاد (برداشت استخوان از بدن خود فرد)
- استخوان آلوژنیک (برداشت استخوان از فرد دیگر)
- زنوگرافت (استفاده از پودر استخوان گاوی)
حال به سلسله مراحل انجام عمل جراحی لیفت سینوس میپردازیم:
نخستین گام برای انجام عمل جراحی لیفت سینوس، عکسبرداری با استفاده از پرتو ایکس است. بدین ترتیب دندانپزشک متوجه وضعیت فک و سینوسها خواهد شد.
برای انجام فاز عملیاتی عمل جراحی لیفت سینوس ابتدا ماده بیحس کننده موضعی در محل مورد نظر تزریق میشود و سپس دندانپزشک به ترتیب مراحل زیر را انجام میدهد:
- ایجاد برش در بافت لثه
- بلند کردن بافت لثه به نحوی که استخوان فک دیده شود
- ایجاد برش در ناحیه کوچکی از استخوان فک
- وارد کردن مواد پیوند استخوان در حفره سینوس به نحوی که تمام قسمت برش خورده را پر کند
- بخیه زدن برش
- انجام مراقبتهای پس از عمل جراحی و انجام معاینات دورهای
پس از گذشت حدود ۴ تا ۶ ماه پس از جراحی ایمپلنت سینوسی، دندانپزشک میتواند کار کاشت ایمپلنت را انجام دهد. در این مدت استخوان فک بهخوبی با استخوان جدید جوش خورده و میتوان انتظار یک ایمپلنت محکم و قوی را داشت.
سن مناسب برای انجام عمل ایمپلنت سینوسی
معمولاً سن مناسب برای انجام عمل لیفت سینوس با توجه به توان بدنی بیمار و قدرت ترمیم کنندگی بدن میتواند تغییر کند؛ ولی به طور کلی بیماران ۲۲ تا ۶۵ سال برای انجام این عمل مناسب هستند.
آزمایشات مورد نیاز پیش از انجام عمل لیفت سینوس
پزشک پیش از آنکه عمل ایمپلنت سینوسی را انجام دهد، نیاز به یک سری آزمایشات دارد که از جمله مهمترین این آزمایشات میتوان به این موارد اشاره کرد:
- آزمایش پرتو ایکس به منظور بررسی وضعیت کنونی استخوان فک بالا، سینوس و دندان مورد نظر.
- آزمایش اسکن توموگرافی رایانهای با پرتو مخروطی (CBCT) بهمنظور تصویربرداری سه بُعدی و دقیق از استخوان فک و بررسی آناتومی سینوس
- قالبگیری دندانی
- بررسی پیشینه و فعالیتهای صورت گرفته تاکنون
مراقبت های پس از انجام عمل ایمپلنت سینوسی
عمل جراحی لیفت سینوس از حساسیت و پیچیدگی خاصی برخوردار است و به همین دلیل مراقبتهای ویژه و دقیقی را میطلبد. یکی از مهمترین مراقبتهایی که پس از ایمپلنت و سینوس لیفت باید انجام شود، این است که بیمار نباید بینی خود را باد کرده و یا عطسه کند. چون این کار باعث حرکت مواد پیوند استخوان و باز شدن بخیهها خواهد شد. به همین دلیل دندانپزشک برای این دوره، از اسپری سالین برای مرطوب نگه داشتن بینی استفاده میکند.
برای جلوگیری از احتقان و التهاب نیز از داروهای مناسب استفاده میشود.
اگرچه مقداری درد بعد از هر عمل جراحی طبیعی است، اما دندانپزشک برای کم کردن درد از داروهای مسکن و همچنین برای کاهش عفونت از آنتی بیوتیکهای مناسب استفاده میکند. در این دوره، دهانشویههای ضد میکروبی نیز میتوانند به کاهش عفونت کمک کنند.
تا مدتی نباید دندانها را مسواک بزنید؛ زیرا خطر خونریزی را افزایش خواهد داد.
اگر با توجه به رعایت تمامی موارد فوق دچار عارضۀ پارگی غشای سینوس نیز شده باشید، نیاز به مراقبتهای بیشتری خواهید داشت و چنانچه پارگی در حین عمل جراحی اتفاق بیافتد، جراح باید غشا را ترمیم کرده یا جراحی را متوقف نماید.
عوارض عمل جراحی سینوس لیفت
مهمترین عوارض و پیامدهای ناشی از جراحی سینوس لیفت عبارتند از:
- خونریزی
- تورم و بروز علائم آبسه دندان
- سوراخ شدگی یا پاره شدن غشای سینوس
اگر غشای سینوس پاره شود، جراح باید آن را بخیه بزند. ولی گاهی اوقات پارگی از پیچیدگی خاصی برخوردار است و جراح باید کل عمل را متوقف کند. توجه داشته باشید که سوراخ شدن غشا خطر سینوزیت مزمن و ایجاد عفونتهای سینوسی را افزایش میدهد.
سخن پایانی
گاه دندانپزشک برای آغاز عمل ایمپلنت دندان نیاز به تقویت زیرساخت استخوان فک بیمار پیدا میکند؛ که یکی از اقداماتی که در این زمینه میتواند انجام دهد عمل جراحی لیفت سینوس یا ایمپلنت سینوسی است.
کلینیکهای تخصصی پیشرفته مثل کلینیک دندانپزشکی پدیدار دنتال با بهرهگیری از تجهیزات پیشرفته و تیمی از دندانپزشکان و مشاوران حرفهای و متخصص، و دارای شرایط پرداخت ایمپلنت اقساطی تهران همواره آماده ارائه خدمات جراحی پیچیده از جمله عمل جراحی لیفت سینوس میباشند.