ایمپلنت دندان برای افراد مسن

ایمپلنت دندان برای افراد مسن یکی از موضوعات پُر ابهامی است که در بسیاری از محافل دندانپزشکی به آن پرداخته می‌شود. امروزه ایمپلنت مهم‌ترین و ماندگارترین روش برای ترمیم جاهای خالی دندان‌های از دست رفته به‌حساب می‌آید. پیشرفت دندانپزشکی این نتیجه را با خود به همراه آورده که قیمت ایمپلنت دندان در تهران حد و مرز سنی نمی‌شناسد و تقریباً در هر سنی می‌توان دست به انجام آن زد. ولی به هر حال در سنین بالا نیاز به در نظر گرفتن یک سری حساسیت‌ها و پیش نیازهایی دارد که کلینیک دندانپزشکی پدیدار دنتال در ادامه مطلب قصد دارد به بیان همین ویژگی‌ها و الزامات بپردازد.

بنابراین اگر از سن بالای ۵۰ سال برخوردارید، و به دنبال کسب اطلاعات معتبر در مورد ایمپلنت در سنین بالا و ایمپلنت برای افراد مسن هستید، تا پایان این مطلب با پدیدار دنتال همراه باشید.

کاشت ایمپلنت در افراد مسن

در سنین بالا، از دست رفتن دندان‌ها و ایجاد جاهای خالی بر روی لثه امر کاملاً رایجی به نظر می‌رسد. اما در هر حال فرد در هر سنی که دندان یا دندان‌های خود را از دست بدهد، دچار ضایعه و کمبودی می‌شود که چاره‌ای جز درمان آن ندارد. اگر جای خالی دندان ترمیم نشود، گذشته از تحلیل فک و دفرمه شدن صورت، تأثیر بسیار نامطلوبی بر زیبایی فرد خواهد داشت و فرایند جویدن و خوردن غذا را نیز با دشواری همراه می‌سازد.

هیچ فرد سالمندی با چنین شرایطی رضایت نمی‌دهد و به دنبال روشی برای ترمیم جاهای خالی دندان‌های از دست رفته می‌گردد تا بتواند همچون گذشته به غذا خوردن و توانایی‌های گفتاری خود بازگردد.

یکی از رایج‌ترین روش‌ها برای برطرف کردن این مشکل در سنین بالا، استفاده از پروتز متحرک دندان یا همان دندان مصنوعی متحرک است. دندان مصنوعی متحرک اگرچه در کوتاه‌مدت باعث برطرف شدن مشکل در جویدن غذا می‌شود، اما به مرور زمان و با تحلیل رفتن لثه‌ها به دلیل کهولت سن، به درستی در جای خود قرار نمی‌گیرد و فرد باید هر از چند گاهی به فکر تعویض دندان‌های مصنوعی خود باشد؛ که این فرایند گذشته از زحمت و هزینه‌ای که دارد، زمان زیادی را از فرد می‌گیرد و روی عادت غذایی فرد نیز تأثیر می‌گذارد.

دندانپزشکی امروزی برای پر کردن جاهای خالی دندان‌های از دست رفته در بین افراد مسن، روش کاشت ایمپلنت را توصیه می‌کند که در واقع همان روشی است که از سن ۱۸ سالگی به بعد برای همه افرادی که این مشکل را دارند تجویز می‌شود.

مزیت‌های استفاده از ایمپلنت در افراد مسن

از جمله مهم‌ترین مزیت‌هایی که انجام ایمپلنت در افراد مسن به‌همراه دارد، می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • بهبود در روند خوردن و جویدن غذا
  • اصلاح سبک تغذیه و سلامت دستگاه گوارش فرد
  • یک راه حل دائمی برای پر کردن جاهای خالی دندان‌های از دست رفته
  • حفظ بافت استخوان فک و جلوگیری از تحلیل لثه، افتادگی و تغییر شکل لثه، لق شدن، افتادن و کند شدن پروتز
  • یک روش بسیار طبیعی‌تر در مقایسه با روش دندان‌های مصنوعی
  • ایجاد روحیه مثبت در بین افراد سالمند
  • اصلاح شیوه‌های گفتاری در بین سالمندان

آیا ایمپلنت دندان برای سالمندان امکان‌پذیر است؟

در زمان طرح موضوع ایمپلنت دندان برای افراد مسن، یکی از مهم‌ترین پرسش‌هایی که مطرح می‌شود این است که آیا ایمپلنت دندان برای همه افراد مسن مناسب است یا خیر؟ ایمپلنت دندان برای تمامی افراد بالای ۱۸ سال می‌تواند یک روش مناسب به حساب بیاید. ایمپلنت دندان تقریباً یکی از معدود فرایندهای دندانپزشکی است که در هر سنی می‌توان آن را انجام داد.

بدین ترتیب هر فرد سالمی می‌تواند با کاشت دائمی دندان، سبک زندگی خود را تغییر دهد. برای افراد مسن یا افرادی که بنا به دلایل مختلف از تراکم استخوان کافی برخوردار نیستند، اگر عمل ایمپلنت دندان که معمولاً همراه با پیوند استخوان فک نیز خواهد بود، به درستی انجام شود، می‌تواند یک فرایند درمانی کاملاً موفقیت‌آمیز باشد.

جالب است به این نکته توجه داشته باشید که حتا افراد مسن هم می‌توانند با استفاده از عمل پیوند استخوان فک، به زیرساخت لازم برای ایمپلنت دندان دست پیدا کنند و مشکل جای خالی دندان از دست رفته خود را برطرف سازند.

ملاحظات لازم برای ایمپلنت دندان در افراد مسن

اگرچه ایمپلنت دندان، محدوده و سقف خاصی برای سن افراد قائل نیست، اما در مورد بیمارانی که گذشته از سن بالا، مبتلا به دیابت کنترل نشده یا بیماری‌های مزمن نیز هستند، باید با مراقبت‌ها و الزامات خاصی انجام شود. از این گذشته، ممکن است برخی از افراد سالمند داروهایی را مصرف کنند که دارای عوارض جانبی برای سلامت دهان و دندان باشند. لذا زمانی که دندانپزشک قصد آغاز ایمپلنت دندان برای افراد مسن را دارد، شاید نیاز به کسب استعلام و مشورت با سایر متخصصان در زمینه‌های مشکلات تغذیه‌ای، دیابت، بیماری‌های خاص، مشکلات لثه و … داشته باشد.

البته دندانپزشک با بررسی‌های دقیق لثه و استخوان فک بیمار، چنانچه نیاز به انجام اقدامات زیربنایی و زیرساختی از جمله پیوند استخوان فک داشته باشد، پیش از آغاز رسمی دوره کاشت ایمپلنت نسبت به اجرای آنها اقدام خواهد کرد.

ایمپلنت دندان برای این افراد سالمند مناسب نیست

اگرچه ایمپلت دندان هیچ‌گونه محدودیت سنی برای افراد سالمند ندارد، اما در برخی مواقع دندانپزشک این روش را برای فرد سالمند توصیه نمی‌کند. مهم‌ترین مواردی که دندانپزشک از روش ایمپلت برای افراد سالمند استفاده نمی‌کند، عبارتند از:

  • افراد سالمندی که داروهای خاص مثل داروهای استروئیدی یا داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی استفاده می‌کنند.
  • افرادی که عادت به دندان قروچه در خواب دارند و فشار زیادی به دندان‌های خود وارد می‌سازند.

عوارض ایمپلنت دندان برای افراد سالمند

ایمپلنت دندان نیز مثل تمامی فرایندهای دیگر پزشکی در کنار مزیت‌هایی که به همراه دارد، می‌تواند همراه با یک سری معایب نیز باشد. در مورد ایمپلنت دندان باید به این نکته توجه داشته باشید که با افزایش سن، ریسک و عوارض آن می‌تواند افزایش پیدا کند. از جمله مهم‌ترین عوارض احتمالی جراحی ایمپلنت دندان در سنین بالا می‌توان به درد و خونریزی کوتاه‌مدت اشاره کرد که پدیده مقطعی و زودگذر است.

اما عوارض دیگری مثل عفونت و لق شدن دندان که در بلندمدت اتفاق می‌افتند، می‌توانند باعث شکست کامل درمان ایمپلنت شوند. البته توجه داشته باشید که اگر دندانپزشک زیرساخت‌های لازم از جمله پیوند استخوان برای انجام ایمپلنت دندان را به‌درستی انجام داده باشد، این عارضه دور از ذهن خواهد بود.

مهمترین عوارض ناشی از انجام ایمپلنت در سنین بالا

از جمله مهم‌ترین عواملی که انجام ایمپلنت در سنین بالا می‌تواند به همراه داشته باشد، عبارتند از:

خونریزی لثه

ممکن است در روزهای نخست بعد از کاشت ایمپلنت، لثه و محل جراحی دچار خونریزی شوند. البته این خونریزی جنبه کوتاه مدت و تدریجی دارد و خیلی زود برطرف می‌شود. اما در صورت تداوم باید با پزشک معالج مشورت شود.

تورم لثه

پس از کاشت ایمپلنت، لثه ممکن است دچار تورم شود؛ که این به دلیل فشار زیاد وارد شده بر آن است. این تورم نیز جنبه مقطعی دارد و با توجه به توان ترمیم کنندگی و سازگاری بدن فرد می‌تواند بین ۷ تا ۱۰ روز برطرف شود. کمپرس سرد در محل تورم می‌تواند به برطرف شدن سریع آن کمک کند.

عفونت در محل ایمپلنت

این عارضه در صورتی اتفاق می‌افتد که محل مطب دندانپزشکی از مراقبت‌های لازم برخوردار نباشد و یا فرد بیمار اصول بهداشتی در نگهداری از محل ایمپلنت شده را رعایت نکرده باشد.

ایجاد حساسیت

امکان دارد که پس از کاشت ایمپلنت و مصرف داروهای تجویز شده از سوی پزشک، فرد دچار حساسیت‌های موضعی شود که در این صورت باید به دندانپزشک مراجعه شود.

لق شدن پایه ایمپلنت

معمولاً توان ترمیم کنندگی بافت استخوان در افراد مسن کمتر از سایر افراد است و به همین دلیل جوش خوردن پایه ایمپلنت در داخل استخوان فک می‌تواند ماه‌ها زمان ببرد. دندانپزشک باید به این نکته توجه داشته باشد که پایه ایمپلنت به خوبی در داخل استخوان جوش خورده باشد.

مشکلات سینوسی بر اثر اجرای ایمپلنت

ایمپلنت دندان در فک بالا ممکن است به داخل حفره‌های سینوس نفوذ کند و باعث تورم در سینوس‌ها شود و بدین ترتیب باعث افزایش احتمال ابتلای فرد به بیماری سینوزیت شود. ولی در صورت بروز این اتفاق، این علائم در فرد ظاهر می‌شود:

  • درد دندان
  • تب شدید
  • بوی بد دهان
  • بسته شدن راه بینی
  • سردردهای سینوسی
  • کم شدن حس بویایی
  • آسیب رسیدن به بافت بر اثر اجرای این پلنت در سنین بالا

سخن پایانی

ایمپلنت دندان به لحاظ سنی از یک محدوده خاصی برخوردار است. همان‌طور که در سنین زیر ۱۸ سال نمی‌توان از ایمپلنت دندان به‌عنوان یک روش رایج برای پر کردن جای خالی دندان‌های از دست رفته استفاده کرد، در سنین بالا نیز برای انجام عفونت باید یک سری الزامات و شرایط خاصی در نظر گرفته شود.

همان‌طور که می‌دانید، افراد در سنین بالا با مشکلاتی همچون کاهش تراکم استخوان و یا پوکی آن مواجه می‌شوند. به همین دلیل بزرگترین مشکلی که در ایمپلنت در سنین بالا باید در نظر گرفته شود، اطمینان از جوش خوردن کامل پایه ایمپلنت در داخل استخوان فک است. اگر دندانپزشک ناچار به استفاده از روش پیوند استخوان باشد، جوش خوردن این پیوند می‌تواند ماه‌ها زمان ببرد.

در این مقاله، کلینیک تخصصی پدیدار دنتال تلاش کرد تا شما را با الزامات، مزیت‌ها و معایب ایمپلنت در سنین بالا آشنا کند.

امتیاز
تماس با ما
درخواست مشاوره
ارسال دیدگاه
آنچه می‌خوانید! ...