بهترین زمان برای کاشت ایمپلنت، یکی از پرسشهایی است که بسیاری از افراد در جلسه اول که قصد دریافت مشاورههای لازم برای انجام ایمپلنت دندان را دارند، از دندانپزشک خود مطرح میکنند.
کاشت ایمپلنت یکی از رایجترین روشها برای پر کردن جای خالی دندانهای از دست رفته است. معمولاً دندانی که بنا به هر دلیل از جمله پوسیدگی، شکستگی، عفونت شدید و یا فعالیتهای پزشکی دیگر از بین میرود، یک جای خالی را از خود به جای میگذارد که هم در گفتار و هم در غذا خوردن، توانایی و اعتماد به نفس فرد را تحت تأثیر خود قرار میدهد. از این گذشته، جای خالی دندانی که از دست رفته، شیرینی و زیبایی لبخند را نیز با خود میبرد. به همین دلیل بسیاری از افراد به دنبال بهترین روش برای پر کردن جای خالی دندان میگردند. همانطور که میدانید، ایمپلنت دندان بهترین روش برای جایگزینی این قبیل دندانها میباشد.
کلینیک تخصصی دندانپزشکی پدیدار دنتال، در ادامه این مطلب قصد دارد شما را با بهترین زمان برای کاشت ایمپلنت آشنا کند.
تعیین بهترین زمان برای کاشت ایمپلنت دندان
فرایندهای پیچیده دندانپزشکی، مثل ایمپلنت یا ارتودنسی، که معمولاً زمانبر هستند، فرایندهایی نیستند که متخصص دندانپزشک بتواند به طور کلی و عمومی به بیان ویژگیهای آنها بپردازد. در واقع، دندانپزشک برای برآورد زمان مناسب برای کاشت ایمپلنت، پارامترهایی را در نظر میگیرد که پس از بررسی هر یک از آنها، زمان مناسب برای کاشت ایمپلنت دندان را به بیمار اعلام میکند. این شاخصها که در جلسه نخست مشاوره مطرح میشوند، عبارتند از:
ویژگیهای حفره خالی
پس از کشیده شدن دندان و سپری شدن مدت زمان کوتاه، لثه و استخوان فک، خود را ترمیم میکنند. البته بررسی این موضوع نیز باید به وسیله دندانپزشک مجرب انجام شود؛ نه خود بیمار. اگر میزان تراکم استخوان فک مطلوب باشد، کاشت ایمپلنت میتواند پس از بهبودی کامل محل کشیده شدن دندان انجام شود. اما اگر بافت استخوان فک از تراکم لازم برخوردار نباشد، دندانپزشک ابتدا باید یک عمل جراحی لیفت سینوس برای بازسازی استخوان فک انجام دهد.
البته این عمل جراحی نیاز به زمان دارد و تا پایان دوره نقاهت آن که استخوانها به خوبی با هم جوش نخوردهاند، نمیتوان نسبت به کاشت ایمپلنت اقدام کرد.
روش کشیدن دندان
دندانها میتوانند بهصورت معمولی یا بهصورت جراحی کشیده شوند. چون محل کشیده شدن دندان از طریق جراحی دیرتر بهبود پیدا میکند، پس چگونگی کشیدن دندان تأثیر بسیار چشمگیری در تعیین بهترین زمان ممکن برای کاشت ایمپلنت دارد. به طور کلی، جای خالی دندانهایی که به روش عادی کشیده میشوند، سریعتر ترمیم پیدا میکند. به همین دلیل بیمار میتواند سریعتر نسبت به کاشت ایمپلنت در آن اقدام کند.
بررسی میزان قدرت و استحکام استخوان فک در زیر محل ایمپلنت
اینکه بافت استخوان فک بیمار از تراکم و استحکام لازم برای پذیرش و جوش خوردن با پایه ایمپلنت برخوردار باشد، موضوع دیگری است که دندانپزشک باید بررسی کند. برای بررسی این موضوع، دندانپزشک از روشهای تشخیصی برای بررسی تراکم استخوان و بافت آن استفاده میکند تا چنانچه بافت استخوان محل ایمپلنت از توانایی و گیرایی لازم برای پذیرش پایه ایمپلنت برخوردار نباشد، دندانپزشک نسبت به در پیش گرفتن روشهای جبرانی از جمله جراحی پیوند استخوان اقدام کند.
وضعیت عمومی بدن بیمار
شرایط جسمی بیمار از لحاظ بیماریهای زمینهای که ممکن است وی به آنها مبتلا شده باشد، از جمله عوامل دیگری هستند که در تعیین زمان ایمپلنت تأثیر دارند. معمولاً کاشت ایمپلنت برای بیماران مبتلا به دیابت، فشار خون، غلظت خون، بیماریهای قلبی و عروقی، نارساییهای کبدی و کلیوی، بیماران هموفیلی، بیماران سرطانی و ایدز، مصرف کنندگان داروهای رقیق کننده خون، افراد مصرف کننده مشروبات الکلی و افراد سیگاری از وضعیت خاصی برخوردار است. به همین دلیل کشیدن دندان و کاشت ایمپلنت در آنها نیز باید با بررسی و امکانسنجی قبلی صورت پذیرد.
بنابراین زمانی که برای انتخاب بهترین نوع ایمپلنت به دندانپزشک مراجعه میکنید، وی را در جریان بیماریهای زمینهای احتمالی خود قرار دهید.
معمولاً این ارزیابیها از طریق معاینههای فیزیکی، تصویربرداری یا اسکن با پرتو ایکس و سیتی اسکن از دهان و دندانهای بیمار صورت میپذیرد. پس از بررسیهای اولیه، چنانچه دندان به درستی کشیده شده باشد، حفره مورد نظر مشکل خاصی نداشته باشد، سلامت و توانایی بیمار مساعد باشد، و مواردی از این قبیل، دندانپزشک میتواند بیدرنگ فرایند کاشت ایمپلنت را آغاز کند.
اما اگر بنا به هر دلیل در بخشی از کار خلل و مشکلی ایجاد شده باشد، دندانپزشک مادام که به برطرف کردن آن مشکل اقدام نکرده باشد، هرگز نمیتواند وارد مرحله کاشت ایمپلنت شود. بهعنوان مثال، گاهی اوقات دندانپزشک به این نتیجه میرسد که استخوان فک در ناحیه ایمپلنت گذاری، از تراکم لازم برخوردار نیست و دچار تحلیل استخوان شده است. لذا برای ایجاد یک پیوند مستحکم بین پایه ایمپلنت و استخوان فک، نیاز به پیوند استخوان خواهد داشت. یا اگر لثه بیمار دچار عفونت شده باشد، دندانپزشک مادام که اقدام به رفع عفونت لثه نکرده باشد، هرگز نمیتواند پروژه ایمپلنت خود را آغاز کند.
زمانهای مناسب برای کاشت ایمپلنت
به طور کلی کاشت ایمپلنت فوری و ایمپلنت استاندارد تابع الزامات زمانی هستند که به این صورت میباشند:
بهترین زمان برای کاشت ایمپلنت فوری
اگر دندانپزشک وضعیت استخوان فک، لثه و دندانهای مجاور را مثبت ارزیابی کند، میتواند بیدرنگ پس از کشیدن دندان اقدام به ایمپلنت گذاری در استخوان فک کند. بدین صورت که پس از کشیدن دندان، پایه ایمپلنت که یک پیچ کوچک از جنس تیتانیوم است به داخل فک پیچ میشود. البته اگر فاصله بین فک و پیچ به اندازه کافی نباشد، دندانپزشک با استفاده از جراحی پیوند استخوان، این فاصله را ترمیم میکند.
توجه داشته باشید که بسیاری از دندانپزشکان متخصص بر اساس تجربیات قبلی خود، بهترین زمان برای ایمپلنتگذاری را ۱ تا ۲ ماه پس از کشیدن دندان میدانند. چرا که بر این باورند که بافت لثه باید بهبود پیدا کند تا بتواند از پایه ایمپلنت پشتیبانی لازم را بهعمل آورد. با این وجود، بهترین زمان برای ایمپلنت گذاری در داخل فک، چهار ماه پس از کشیدن دندان است. چون در این فاصله زمانی، استخوان و لثه در بهترین وضعیت برای پشتیبانی از پایه ایمپلنت هستند. ولی با گذشت این زمان، حفره استخوان فک پر شده و استخوان بهبودی کامل پیدا میکند. بدین ترتیب که برای کاشت ایمپلنت باید اقدام به حفاری و سوراخ کردن استخوان فک شود.
بهترین زمان برای کاشت ایمپلنت استاندارد
دندانپزشک چون برای اجرای موفقیتآمیز پایه ایمپلنت خود نیاز به یک بستر مناسب دارد، لذا حداکثر تا ۴ ماه پس از کشیدن دندان این فرصت را دارد که نسبت به استقرار ایمپلنت استاندارد اقدام کند. در این فاصله زمانی، استخوان فک ضمن حفظ حفره دندانی، بافت خود را برای پذیرش پایه جدید یعنی پایه ایمپلنت بازیابی میکند.
سخن پایانی
تردیدی نیست که بهترین روش جایگزین دندانهای از دست رفته، روش ایمپلنت باشد. اما پرسشی که در اینجا مطرح میشود این است که عمل کاشت ایمپلنت در چه زمانی باید انجام شود که بهترین نتیجه را با خود به همراه داشته باشد؟ ملاک ما از تعیین مدت زمان مناسب برای کاشت ایمپلنت دندان، از زمان کشیدن دندان آغاز میشود. بهترین حالت این است که فرد به محض از دست دادن دندان خود به دندانپزشک مراجعه کند و از وی بخواهد که در مورد برنامه ایمپلنت گذاری در جای خالی دندان از دست رفته برنامهریزی کند.
دندانپزشک با توجه به چهار شاخصی که در این مقاله به آنها اشاره شد، تاریخ مناسبی را برای مراجعه مجدد بیمار به منظور بررسی آخرین وضعیت وی تعیین میکند تا در صورت مساعد بودن شرایط بتواند نسبت به کاشت پایه ایمپلنت و در پیش گرفتن فرایندهای بعدی آن اقدام نماید.